Borgåformgivare vann frimärkstävling med fint och färgglatt märke

Frimärket Together av Jenni Tuominen och Jukka Pylväs belönades i Postens designtävling. Bild:

Postens designtävling för gratulationsfrimärken har avgjorts. Bland de fem vinnande frimärkena hittas Borgåformgivarna Jenni Tuominens och Jukka Pylväs märke Together.

Designtävlingen för frimärken utlystes i februari-mars och väckte stort intresse. Fem vinnande frimärken valdes bland hela 570 tävlingsbidrag, och de nya så kallade gratulationsfrimärkena ges ut våren 2022.

Bland vinnarna hittas bildkonstnären och keramikern Jenni Tuominen och grafikern Jukka Pylväs från Borgå. Paret går från klarhet till klarhet och tillsammans har det bland annat skapat de färgglada Jengi-barnböckerna med ett starkt grafiskt uttryck.

Det grafiska är starkt närvarande också i vinnarfrimärket Together (tillsammans). Enligt juryn fastnar ögonen på märkets visuella lekfullhet och undrar: döljer fåglarna ett mönster? Den moderna färgsättningen, fina kompositionen och utrymmesdisposition uppskattas också.

Anna Kesäniemis En bukett till dig beskrivs som ett klassiskt vackert och trevligt lugnt frimärke med en touch av 1970-tal. Bild:

De fyra övriga vinnarmärkena är Kaffe med tårta av Tuomas Ikonen från Lemi, En bukett till dig av Anna Kesäniemi från Helsingfors, Blomsterförsändelse av Noora Katto från Tammerfors och Tillsätt endast vatten av Nelli Ahosola från Villmanstrand.

Frimärkstävlingen ordnades i samarbete med Posten, Grafia och Illustratörerna i Finland. Posten betalar ut ett penningpris om 2 500 euro för varje vinnande bidrag i tävlingen.