Borgåfilmare fångar äventyr i naturen

En ny dokumentär av Borgåbon Petteri Saario berättar om tolvåriga Emikas och hennes kusin Anttis glada sommar på en ö i Saimen.

I filmen Sjöjungfrun (Vedenneito) utlovas fin natur i Insjöfinland kring Saimen. Filmen riktar sig till barn i lågstadieåldern och publiceras på nätet. Meningen är att inspirera tittarna att ta sig ut i naturen och hitta spännande saker att göra. Forskning visar också att barn tillbringar mindre och mindre tid med att leka i naturen, trots att naturen bevisligen gör gott för såväl vuxna som barn.

I filmen ser vi Emika som är en modig och karismatisk ung dam. Hon fascineras speciellt av vatten och natur. Tillsammans med sin kusin går hon ut i en orörd skog och bygger Saimens finaste koja av kvistar.

Filmen börjar med ett panorama, varifrån man kan röra sig till faktadelarna genom att klicka på de två huvudpersonerna. Helheten består av tre delar: fiske, skogsäventyr och vattenlekar. I var och en finns tre kortfilmer. Utöver själva filmerna får tittarna tillgång till information om att röra sig i naturen. Läsningen ger en belöning: man får tillgång till en bonusfilm. Barnen kan navigera filmen endera ensam eller med en kompis eller sina föräldrar. Tekniskt fungerar den på datorer, pekplattor och smarttelefoner.

Sjöjungfrun går att se på adressen www.vedenneito.fi, och på Yle Arenan.