Borgåbowlare hoppas på ny hall till Borgå

Nitrokeila är en av de bowlingföreningar som hittat ett nytt hem i Lovisa. Nu hoppas och väntar man på att någon bygger nytt i Borgå.

Ett tjugotal mer eller mindre gråhåriga damer och herrar slänger koncentrerat bowlingklot mot kägeltrianglarna knappt tjugo meter borta. Det karakteristiska ljudet av klot som rullar över glatta trägolv och klattret från fallande käglor överröstar pratet i bakgrunden. Någon höjer ibland händerna i en vinnargest, andra ser ibland lite bedrövade ut.

Alla bär samma röda pikéskjorta som pryds av klubbens namn: Nike. Kort för Nitrokeila - nitrokägla. Det är en finurlig liten ordlek som skämtar med just den här klubbens medelålder som ligger på 74 år. Nitrokeila är en bowlingklubb som uteslutande accepterar pensionärer som medlemmar.

GLANSIGT. Många brukar putsa kloten med en duk innan de kastar. Bild: Max Nyberg

Bowlar på onsdagar

Just i dag är det onsdag, och därför befinner sig nästan alla föreningens medlemmar i Lovisa för den veckovisa bowlingdagen. Det sägs att det är på lek och inte så allvarligt, men onsdagarna innebär också en intern tävling vars vinnare koras i slutet av säsongen. Ordförande Jaakko Granö och medlemman Lars Winqvist blir färdiga lite före alla andra.

– Bo brukar knipa första plats. Men ingen tar det riktigt på allvar. Det är mest för att ha kul som vi bowlar, säger Granö till tonerna av käglor som faller i bakgrunden.

Nitrokeila är ju en gammal förening som fick sin början 1990 och som nu har tjugoåtta medlemmar, varav tjugofyra är aktiva. Tretton är registrerade bowlare, personer som är registrerade i Finlands bowlingförbund och som får delta i turneringar.

– Problemet är att en del av de registrerade hoppade av när vi flyttade till Lovisa. Det finns andra banor som de hellre spelar på.

Det är också där skon kniper. När Borgås enda bowlinghall slog igen dörrarna vid årsskiftet tvingades stadens alla bowlingföreningar hitta nya ställen att spela på. En del började spela i Helsingfors, andra i Dickursby eller Träskända. Några, däribland Nike, hittade till Lovisa.

– Vi har tagits emot mycket väl här. Men det är ju en bit ifrån Borgå. Vi skulle mycket gärna ha en hall i Borgå. Det finns många som bowlar, säger Winqvist.

– Det fanns också någon som var intresserad av att bygga en. Men det föll visst på investeringsproblem, säger Granö.

HOBBY. Matti Pohjanheimo, Jaakko Granö och Lars Winvist är några av de som bowlar varje onsdag. Bild: Max Nyberg

Borde vara lönsamt

Båda två - precis som resten av föreningen - hoppas på att någon skulle ta sig an projektet. Själva kan de inte göra något åt saken, men de hoppas på att någon företagare skulle våga försöka.

– Det är ju lönsamt på många små orter. Som i Nystad. Eller Myllykoski som har fyra banor. Men den som bygger något borde satsa på lite aktiviteter som stödjer bowlingen, till exempel biljard, säger Granö.

Lovisahallen är förhållandevis stor med åtta banor. Storleken avgör också hur många medlemmar man kan ha. Just nu är det ganska optimalt med två till tre bowlare per bana.

Den som visar sig vara dagens vinnare, Matti Pohjanheimo, sätter sig överraskande ner och deltar i diskussionen. Han är nöjd med dagens resultat på 917, men konstaterar som de andra att Lovisahallen innebär ett litet dilemma: alla banor är lite olika och kräver lite olika taktik. Det innebär att det krävs lite övning innan klotet rullar precis dit man siktar.

– Det har med ytans oljning och dylika saker att göra. Med lite tid vänjer man sig. I dag började jag med gammal taktik och då gick det dåligt. Men så bytte jag och så löste det sig.

KLOT. Många har sina egna klot och skor, men det går också att låna. Bild: Max Nyberg

Samvaro och motion

För medlemmarna i Nitrokeila handlar det lika mycket om själva bowlingen som samvaro och motion. Det är bra träning för äldre personer och motsvarar till sin ansträngningsgrad en frisk promenad. Skaderisken är också ganska liten.

– Dessutom är det bra för balansen. Bowling är en mycket bra sport för äldre som oss, säger Granö.

Bo Juslin, som Jaakko Granö hänvisade till som den eviga vinnaren, står i färd med att åka hem mot Borgå. För honom är alla medlemmar nya eftersom han är den enda som varit med i tjugo år. Juslin fyller snart åttio år och är nu mycket nöjd över det faktum att han i dag kom på andra plats med "rent" 892 - något som syftar på att han inte spelar med motsvarande bonus eller handicap som man har i golf.

– Det här är en fantastisk sport för oss pensionärer. Själv började jag av en slump när grannen tog med mig. Det är socialt. Och bra motion.

SIKTAR. Lars Winvist, i mitten, gör sig redo. Bild: Max Nyberg