Borgåbördiga Albert förverkligar sin dröm på Dramaten i Stockholm – äntligen och efter framskjuten premiär

Albert Häggblom har många framtidsdrömmar men tar samtidigt det hela lite som det kommer. – Det skulle vara väldigt roligt att få in en fot i film- och tv-världen. Bild: Arkiv/Richard Nordgren

Hösten 2020 publicerade ÖN ett reportage om Albert Häggblom, Borgåbördig skådespelare som fick foten in på Dramaten i Stockholm. Pjäsen, Berusade, fick lov att vänta på bättre coronatider och hade premiär den 29 april i stället för hösten 2020. Pjäsen har fått ett gott mottagande, och ÖN återpublicerar här reportaget.

– Titta, jag har till och med fått en liten skylt med mitt namn på, säger Albert Häggblom när han visar upp sin helt egna loge bestående av ett rejält rum med spegelbord, några gammaldags stolar av olika snitt och en soffa.

Häggblom rör sig efter en månad som praktikant redan vant omkring i Dramatens korridorer. På de flesta ställena i det stora teaterhuset mitt i Stockholm är det fullt med folk som gör något som till slut spelar en roll för slutprodukten som ska framföras inför publik. Till slut hittar vi en tom repetitionssal, den där pjäsen Berusade repeteras.

– Det är tur att man har bra lokalsinne, annars tappar man lätt bort sig i lokalerna här.

Oklart läge

Albert Häggblom är född i Helsingfors men flyttade som liten till Borgå där han växte upp. Han studerar för närvarande tredje året på Högskolan för scen och musik vid Göteborgs Universitet.

– För några år sedan hade jag inte vågat föreställa mig att jag kommer vandra runt i de här korridorerna, men nu är jag här och det känns ju roligt att också Dramaten behöver en Borgåskådis

Att praktiken skulle äga rum på just Dramaten var ändå allt annat än en självklarhet. Ett tag såg det mörkt ut när det gällde möjligheten att få en praktikplats.

Jag tänkte att någon gång vill man ju vara på Dramaten så varför inte ta chansen nu.

– Jag hade tidigt varit i kontakt med både Dramaten och flera andra teatrar, men vi var några stycken som inte fått någon praktikplats. Sedan kom coronavåren och vände allting upp och ner. Maj, juni och midsommar passerade. Det var först mitt på sommaren som jag fick ett mejl av ensemblechefen Ulla Lidholm som erbjöd mig en plats som inhoppare här. Jag tänkte att någon gång vill man ju vara på Dramaten så varför inte ta chansen nu.

Egentligen innebär praktikantuppdraget att Häggblom ska agera inhoppare, i hela fyra olika pjäser, för skådespelare som exempelvis är frånvarande på grund av sjukdom. I tillägg till detta har Albert Häggblom nu också fått en helt egen roll i pjäsen Berusade som är skriven av den framstående ryska dramatikern Ivan Vyrypajev, och som hade premiär på Dramatens lilla scen den 7 november. Pjäsen är ursprungligen ett beställningsverk för en teater i Düsseldorf och innehåller ursprungligen fjorton roller, men för Dramatens uppsättning utökades pjäsen med butlerrollen som Häggblom nu innehar.

– Jag spelar en butler, men den rollen finns inte med i manuset vilket innebär en otrolig frihet. Egentligen är det rena drömmen att få utforma rollen själv.

Friheten omfattar ändå inte repliker, eftersom sådana inte alls finns i rollen.

Butlern är helt tyst, vilket är en spännande uppgift för mig som annars gillar att prata mycket.

– Butlern är helt tyst, vilket är en spännande uppgift för mig som annars gillar att prata mycket.

Butlern arbetar för två rika, smokingklädda bankirer som sitter och festar och är hejdlöst fulla. Just festandet är centralt i pjäsen eftersom alla roller, förutom butlern, är berusade. Butlern behandlas precis såsom man kan förvänta sig, det vill säga något nedvärderande.

– Pjäsen utspelar sig i en stad någonstans i Europa. Den handlar om ett antal olika människor som på olika sätt råkar komma i kontakt med varandra.

Pjäsen är humoristisk men Häggblom menar att rollernas berusade tillstånd gör att det också uppstår en filosofisk nivå över det hela.

– När man är berusad är allting plötsligt sant. Den ena karaktären träffar en okänd kvinna på gatan på natten och konstaterar tveklöst att han älskar henne i stället för kvinnan han ska gifta sig med följande dag. Det är som att alla karaktärer genom fyllan kommer till insikt om vad meningen med livet egentligen är. Fyllan öppnar liksom ett fönster där allt syns klart, alla våra sanningar och lögner och mänskliga brister i livet, och vad som egentligen är viktigt i livet – kärlek och medmänsklighet.

Bild: Arkiv/Richard Nordgren

Rätt bana

En halvtimmeslång rundtur senare är vi tillbaka i Häggbloms loge. En av de händelser som gjorde att Häggblom för över tio år sedan på allvar fick upp ögonen för skådespeleriet var när han hade en roll i den stora musikalen Play Me som sattes upp på Svenska Teatern i Helsingfors.

– Jag studerade då på Arcada i Helsingfors och skulle efter Play Me börja mitt fjärde och sista studieår. Även om utbildningen var bra tog det emot eftersom jag insåg att det är skådespeleri jag vill hålla på med.

Därefter följde en rad av olika projekt i både Finland och Sverige. På de östnyländska scenerna har Häggblom bland annat spelat de två egenskrivna humorpjäserna Fuck tinder (tillsammans med Eline Lundeberg) och Albert Häggblom Show. Dessutom har han synts i Lurens sommarteaters uppsättning av Grease.

Vad framtiden efter skådespelarutbildningen för med sig för Albert Häggblom är än så länge ganska öppet. Han har många framtidsdrömmar men tar samtidigt det hela lite som det kommer.

– Det skulle vara väldigt roligt att få in en fot i film- och tv-världen.

Att det är humor som Häggblom vill syssla med råder det ändå inget tvivel om.

– Jag brukar säga att humor är som roligast när den görs på allvar. Ibland kan exempelvis ordet fars ha en lite negativ klang, men jag gillar den typen av humor. Det finns ofta en viktig berättelse bakom.

Dramatenmiljön är tydligt stimulerande och lärorik. Häggblom berättar att han ofta sitter med på repetitionerna och noggrant iakttar hur de äldre skådespelarna gör.

– Men det gäller att fråga sig varför ett visst agerande är så bra, för det handlar aldrig om slumpen. Svaret på den frågan är olika varje gång, det handlar om ett ständigt utforskande av mänskligt beteende och att bryta ner skådespeleriet i små delar och analysera vad som gör att något blir helt fantastiskt.

Grundades 1788 av teaterkungen Gustav den tredje, varför epitetet "kungliga” även finns med i teaterns namn.

Det rikt utsmyckade teaterhus i jugendstil intill Nybroplan där Dramaten i dag huserar invigdes 1908.

Sven-Bertil Taube, Ingmar Bergman och finlandssvenska Stina Ekblad är bara några exempel på personer som verkat på Dramaten.

Pjäsen Berusade borde ha haft premiär på Dramatens lilla scen den 7 november 2020.

Hade premiär 29 april i år. Fick bland annat bra betyg i DN:s recension. Bland annat skriver tidningen att "Här får det berusade talet framhäva både människors oförmåga att kommunicera och passionerade längtan att mötas"

Finns som filmad version Dramaten Play om man bor Sverige: klicka här.

När det gäller idoler nämner Albert Häggblom komikern Robert Gustafsson som en av de tidiga humorinspirationerna.

– Men det är alltid så svårt att svara på den frågan. Just nu är jag väldigt imponerad av Shanti Roney som också spelar med i Berusade här på Dramaten. Det känns som att han inte är begränsad av några ramar eller regler utan arbetar helt fritt, vilket jag gillar.

Albert Häggblom menar att fördomarna om Dramaten som en högtravande och gammaldags institution inte stämmer. Tvärtom menar han att det är en ödmjuk och konstnärligt fri atmosfär där det är högt till tak, inte minst i den osedvanligt stora femtonmannaensemblen som spelar Berusade. Och att vara finlandssvensk är heller ingenting som Häggblom har upplevt som negativt. Snarare tvärtom, eftersom det är många andra, sverigesvenska, dialekter som inom teatervärlden inte alltid uppskattas.

På utbildningen kan man välja att fokusera på att lära sig prata det som kallas standardsvenska, alltså en neutral rikssvenska, men det är inte obligatoriskt och jag har inte gjort det.

– På utbildningen kan man välja att fokusera på att lära sig prata det som kallas standardsvenska, alltså en neutral rikssvenska, men det är inte obligatoriskt och jag har inte gjort det. Kanske någon gång i framtiden.

Att besöka röstpedagoger hör ändå till skådespelarstudentens vardag, eftersom sambandet mellan rösten och kroppen är centralt, och i Dramatenkorridorerna kan storstilade röstövningar höras.

– Oj, är klockan så här mycket redan? Kvällsrepetitionerna börjar om några minuter, säger Albert Häggblom och samlar ihop de fullantecknade manuskripten för att bege sig i väg till repetitionssalen.

Artikeln publicerades ursprungligen i november 2020.

Daniel Andersson