Borgåbo dömd för bedrägeri - spelade bort pengarna

En 34-årig Borgåbo har dömts till 2,5 års fängelse för flera fall av grovt bedrägeri. Han lurade familj och vänner för hundratusentals euro. Han har också tidigare dömts för brott av samma sort.

Tingsrätten har dömt 34-åriga Kim Eriksson till ovillkorligt fängelse för fyra fall av grovt bedrägeri, och ett fall av bedrägeri.

Händelserna utspelade sig mellan 2012 och 2015, och han stod ursprungligen åtalad för åtta bedrägerier. Totalt handlar det om knappt 300 000 euro som tingsrätten ålägger Eriksson att betala tillbaka.

Spelkamrat lånade

Ett av Erikssons offer var en gammal spelkamrat från rinkbandyn. Året var 2014 när Eriksson tog kontakt med kompisen i syfte att låna pengar. Han visade olika dokument, bland annat spelkuponger för att få spelkamraten att tro att Eriksson hade möjlighet att betala tillbaka. Några återbetalningar skedde inte, något som Eriksson bland annat förklarade med att hans konton var frysta. Han försäkrade ändå att han skulle återbetala skulderna så fort han fått sina spelvinster. Spelkamraten finansierade utlåningarna till Eriksson med hjälp av bland annat snabblån och genom att själv låna pengar från sina föräldrar.

Enligt Eriksson hade de två utfört transaktionerna och tagit snabblånen i samförstånd. Tingsrätten ansåg ändå att spelkamratens berättelse var trovärdig och detaljerad. De konstaterar också att Eriksson genom att visa upp oriktiga uppgifter om bank- och spelkonton gjort sig skyldig till bedrägeri. Summan – över 170 000 euro – i kombination med att den bedragna var en kompis gjorde att tingsrätten bedömde bedrägeriet som grovt.

Stora skadestånd

I ett annat av fallen hade Kim Eriksson tillsammans med en kamrat startat ett bolag som skulle utveckla en mobilapplikation för pengaspel och vadslagning. Kamraten hade för företagets räkning, tillsammans med Erikssons bror och fru, lånat 45 000 euro. Ett annat bolag, som skulle genomföra applikationsprojektet, fick å sin sida inte de utlovade pengarna. Företrädaren för bolaget berättar bland annat att Eriksson ska ha använt sig av allt konstigare bortförklaringar ju längre tiden gick. I domen kan man läsa hur "den sista droppen" kom när Eriksson skickade en bild av sin nerblödda mun på väg till tandläkaren. Tingsrätten ansåg att Eriksson lurat kamraten, brodern och frun att ta lånet, och dessutom lurat företaget.

Eriksson åtalades totalt för sex fall av grovt bedrägeri och två fall av bedrägeri av normalgraden. Han dömdes för fyra fall av grovt bedrägeri och ett fall av bedrägeri till 2,5 år i fängelse och skadestånd på nästan 300 000 euro. Han dömdes för motsvarande bedrägeribrott också 2010, och dömdes då av hovrätten till 4 månaders fängelse.

Tingsrättens dom har inte vunnit laga kraft.

Mer läsning