Borgåbor sade nej till rasism

MOT RASISM. En fredlig demonstration hölls på torget i lördags. Bild: Catharina von Schoultz

Med ett tänt ljus och en tyst minut ville ett femtiotal Borgåbor föra fram sitt antirasistiska budskap.

Anna-Stiina Lundqvist berättar att hon och väninnan Tuuli Hirvilammi harmade sig över att de inte hade möjlighet att delta i antirasismdemonstrationen i Helsingfors.

– Vi talades vid i onsdags och beslöt att vi ordnar ett evenemang för dem som skulle vilja delta, men inte kunde. Samtidigt ville vi också ge dem som var på väg till Helsingfors en möjlighet att visa sina sympatier och ta ställning mot rasism också i hemstaden.

Evenemanget hölls på torget på förmiddagen i lördags. Inga tal hölls utan deltagarna ställde sig i ring, tände ett ljus och höll en tyst minut. Den fredliga demonstrationen avslutades med att deltagarna med kritor ritade en symbol för pacifism på marken eller i ord uttryckte sin åsikt.

– Till exempel i form av hjärtan, fredstecknet eller fredsduvan. Vi fick också många uppmuntrande ord av förbipasserande.

När Anna-Stiina Lundqvist kom för att samla ihop ljusen såg hon att folk hade tänt ljusen på nytt och att någon hade lämnat en blombukett på torget.

Evenemanget hade annonserats ut på Facebookgruppen Meille saa tulla som Anna-Stiina Lundqvist startade i fjol höstas. Gruppen har ungefär 750 medlemmar.