Borgåbon Wangel fick jaga ut Maradona på planen – ska nu träffa världsstjärnor i Ryssland

Lennart Wangel har sett många världsstjärnor genom åren, som Lionel Messi. Han valdes till bästa spelare i U20-VM i Nederländerna 2005. Bild: SPT/Sebastian Backman

Finlands fotbollsherrar har misslyckats i kval efter kval – men landslagschefen Lennart Wangel förbereder sig för sitt fjärde VM på raken. Tidigare har Wangel bland annat fått lösa oväntade elproblem och tvingats handskas med trilskande superstjärnor.

Vi backar bandet fyra år. Lennart Wangel var ansvarig för VM-orten Fortaleza i Brasilien och ledde en stab på över tusen personer. Med några timmar till avspark i premiärmatchen hände det som absolut inte fick inträffa – det blev strömavbrott på hela stadion.

– Det är det värsta som kan hända, med tanke på att det finns en massa tv-kameror och säkerhetsanordningar som behöver ström, säger Wangel.

Svetten lackade, men Wangel och arrangörerna kom undan med blotta förskräckelsen.

– Jag hade nog lite panik först. En generator i staden hade exploderat och problemet hade eskalerat. Det fanns en reservgenerator, men den var inte påslagen. Då jag frågade sades det att den brukade läggas på en timme innan matchstart. Jag svarade att nästa gång får ni lägga på den åtta på morgonen.

Mästerskapet i Ryssland blir Wangels fjärde VM – och antagligen sista. Pensionärsdagarna hägrar. Bild: SPT/Sebastian Backman

Händelsen ovan är en historia i mängden för Bollförbundets mest beresta Borgåbo. Wangel jobbar till vardags som chef för A-landslaget och sköter det praktiska. Mycket handlar om logistik och spelarkontakter. Men utanför det ordinarie uppdraget har Wangel etablerat sig som en pålitlig bakgrundsfigur i internationella mästerskap. Han har jobbat med Champions League i tolv år, klubb-VM och många andra internationella mästerskap.

Hur blir man ens ansvarig för en VM-ort? Vi tar det från början.

Wangel är utbildad idrottsinstruktör och började jobba på Bollförbundet för 25 år sedan. Arbetsbilden började skifta allt mer mot A-landslaget efter att han rest till Malta med fotbollsherrarna "av en slump" i slutet av 1980-talet.

VM-uppdragen började också efter något av en tillfällighet. Wangel var ansvarig för U17-VM 2003 och var då i kontakt med internationella fotbollsförbundet Fifa. Efter det fick han frågan om han ville ställa upp i herr-VM. Sedan dess har det rullat på. Wangel var ansvarig för matcherna i Frankfurt 2006, på Ellis Park i Johannesburg 2010 och i Fortaleza 2014.

Tvingades skynda på Maradona

Genom åren har Wangel varit med om många minnesvärda stunder. Som då allting gick fel under U17-VM i Nigeria 2009.

– Då lagen anlände fanns det ingen buss. Då bussarna anlände fanns inget bränsle. Sedan strejkade chaufförerna... Då måste man tänka på det stora hela, det viktigaste är att matcherna spelas och att ingen gör sig illa.

Wangel har sett och träffat en hel del världsstjärnor, vissa trevliga, andra mindre. Han lyfter fram levande målvaktslegendaren Gianluigi Buffon som en kul prick.

– Han hälsar alltid på människor, nickar och tackar.

Vamos, vamos!

Att handskas med stora egon är inte det lättaste. Särskilt inte då spelare släpar med fötterna och matchstarten närmar sig. I tidigare VM-turneringar ansvarade Wangel för att matcherna skulle starta precis då de borde. Om man misslyckas med det uppdraget kan man reta gallfeber på miljontals tv-tittare och företag som inte får sända sin reklam.

– För vissa arroganta personer är det inte viktigt att matchen börjar på sekunden. En gång fick jag jaga ut Maradona för att få laget ut på plan. Detsamma gällde i två matcher i Brasilien då vissa stjärnor inte ville ut i tid.

Hur får man ut en trilskande världsspelare?

– Man säger vamos, vamos!

Sista VM-turneringen väntar

Mästerskapet i Ryssland blir med stor sannolikhet den sista VM-turneringen för 62-åringen, som säger att åldern tar ut sin rätt. Därför är Wangel också tacksam för att han är matchdelegat och inte helhetsansvarig i sitt 21:a stora mästerskap.

Vad gör Wangel i VM i Ryssland? Det ordinarie jobbet går ut på att följa med fem matcher på läktaren, fyra av dem i S:t Petersburg och en i Volgograd. Wangel för anteckningar om matcherna och rapporterar om eventuella orosmoment och negativa händelser. Efter matcherna jämför Wangel och huvuddomaren sina anteckningar. Uppdraget medför en hel del ansvar.

–  Om det till exempel blir åskväder bestämmer jag tillsammans med domaren och huvudkontoret om det ska bli ett uppehåll i matchen.

En förlust kan också vara en fin grej, precis som att en film med sorgligt slut kan vara bra.

Men Wangel har också ett uppdrag som matchdelegater vanligtvis inte har. Han kommer att träffa spelare som Harry Kane och Mohamed Salah vid deras boenden för att se att allt fungerar som det ska.

– Jag träffar Englands, Costa Ricas, Sydkoreas och Egyptens spelare och ser att utrustningen följer reglerna. Sedan går jag igenom regler, pass och spelarlistor med lagledningen och informerar om matchbiljetter och transporter.

Ålder: 62

Utbildning: Idrottsinstruktör vid Solvalla

Titel: Landslagschef

Ska vara matchdelegat på fem matcher i VM i Ryssland. Marocko–Iran den 15 juni är den första matchen som Wangel jobbar med. Innan det träffar han spelar och lagledare från fyra landslag.

Har jobbat med över ett dussin A-landslagstränare och håller fortfarande kontakten med i princip alla.

Efter att ha varit ansvarig för U17-VM 2003 började Wangel få fler internationella uppdrag med stort ansvar.

Var ansvarig för VM-matcherna i Frankfurt 2006, På Ellis Park i Johennesburg 2010 och i Fortaleza 2014.

Mejlar med Hodgson och golfar med Paatelainen

Till landslagschefens arbetsbild hör en nästan daglig kontakt med chefstränaren. Genom åren har Wangel jobbat tätt tillsammans med över ett dussin landslagslotsar och fått se många snabba avsked på närhåll.

– Avskeden kommer ofta som blixtar från klar himmel och är speciella ögonblick. Att sedan möta tränaren efteråt är inte alltid så positivt, men hör till.

Trots att tränare kommer och går har Wangel kontakt med de flesta ex-kollegorna. Dagen före intervjun fick Wangel ett mejl av tidigare landslagstränaren och nuvarande Crystal Palace-lotsen Roy Hodgson. Wangel brukar också umgås med Lettlands nuvarande tränare Mixu Paatelainen.

– Vi golfar ofta tillsammans och jag planerar en resa till Riga, säger Wangel.

Efter Nations League och EM-kvalet väntar pensionen – om det inte blir ett första EM-slutspel för de blåvita herrarna. Efter arbetskarriärens slut ska Wangel spela golf, fiska gädda och minnas.

– Det är ett intensivt och emotionellt jobb med lottningar, förberedelser, matcher och mästerskap om vartannat. På äldre dar har jag tänkt på att jag inte riktigt hinner smälta allt Det blir för mycket av det goda.

Mer läsning