Borgåbo cyklar för välgörenhet

UNIK SEMESTER. I stället för en resa till södern valde Kauko Patjas att göra något riktigt speciellt under sin första sommarsemester på tio år. Bild: Jon Nyqvist

I augusti ska en företagare från Borgå cykla över 3 000 kilometer ända till Norra Ishavet och tillbaka i välgörenhetens namn.

Kauko Patjas, timmerman och ensamföretagare, har inte haft sommarsemester på tio år.

– Som timmerman är jag mest upptagen på sommaren. Man brukar helt enkelt inte ha råd med att ta ledigt under den brådaste tiden på året, säger Patjas.

Men i år tog han beslutet i god tid. Det skulle bli semester, men inte någon traditionell sådan. Tanken om att cykla för välgörenhet utvecklades sakta men säkert. Patjas inspirerades av en dokumentärfilm som handlade om fyra kvinnor som rodde från Kalifornien till Australien. Att cykla kändes som ett naturligt alternativ eftersom det inte kräver så långtgående förberedelser.

Före det här projektet kom i gång hade Patjas inte cyklat så värst mycket. För några år sedan höll han på med terrängcykling, inspirerad av sin bror som är familjens egentliga cyklist. Det var också av samma bror som Patjas fick låna tävlingscykeln som han har använt för att träna inför den långa resan i augusti. Just nu väntar han ännu på att den cykel han ska använda under välgörenhetsloppet ska anlända.

– Det kommer inte att vara en tävlingscykel, så takten kommer att vara ganska lugn, säger Patjas,

För ett gott syfte

Han har en lång resa framför sig. När Patjas planerade ut en preliminär rutt blev den omkring 3 100 kilometer lång.

– Det kommer att ta åtminstone 20 dagar, men troligtvis kommer resan at ta upp största delen av augusti. Det är väldigt svårt att gissa fram någon exaktare tidtabell. Man vet ju inte till exempel hur vädret blir. Starten kommer i all fall att ske på tisdagen den 1 augusti.

Patjas vill utmana inhemska företag att delta i välgörenhetsloppet. Målet är att samla in 20 000 euro till rehabilitering av personer som vårdats för cancer. Själv tänker Patjas donera 1 000 euro, det vill säga 35 cent per kilometer han trampar.

Patjas har en personlig orsak till valet av just denna välgörenhet. Hans mamma undergår behandling för cancer just nu. Han berördes också när han hörde om ett tragiskt fall där en ung kvinna begick självmord efter att allt stöd omkring henne försvann när hennes cancervård väl var avslutad. Tanken är att väcka uppmärksamhet om att de som återhämtat sig från cancer ofta är både fysiskt och mentalt utmattade och behöver stöd även efter att behandlingen upphört.

Patjas och hans fru, Anu Lyra, valde Brother Christmas som samarbetspartner. Brother Christmas startade sin verksamhet i december år 2015 och når nu över en halv miljon människor varje vecka via sociala medier.

– När vi gick igenom alternativ på nätet så verkade det som om de stora välgörenhetsorganisationerna var lite opersonliga. Brother Christmas kändes som en av oss, säger Lyra.

Brother Christmas själv kommer också att delta i loppet under den första etappen i början av augusti.

På Facebook: @partahiessä

På webben: https://partahiessa.wordpress.com/

Mer läsning