Borgå torg står inte på stadig grund

VIBRERANDE BRÖD. Michaela Hiltunen är rädd att skakningarna kommer att förstöra både gatan och rören i gatan. Bild: Erika Lindström

Torgstånden skakar, lunchborden vibrerar, fiskvagnen gungar. Ingen fara på torget, försäkrar experterna.

Du står på torget, nära Biskopsgatan, vid något av stånden eller sitter vid ett av lunchborden och äter din thaimat. En större lastbil eller en buss kör förbi och du känner hur det börjar vibrera under dina fötter.

– Hela mitt torgstånd skakar, både bordet och taket, säger Michaela Hiltunen som säljer bröd av olika slag på Borgå torg. Allt började efter det att staden byggde det förhöjda övergångsstället mellan Runebergsesplanaden och torget. Det kan inte vara rätt gjort.

– Vissa kunder märker vibrationerna och skakningarna, andra gör det inte. Men om man står på torget varje dag som jag kan man inte låta bli att märka dem.

FISKVAGN I GUNGNING. Hans Kellgren började känna av skakningarna efter ombyggnaden av övergångsstället. Bild: Erika Lindström

Hiltunen diskuterar ofta det skakande torget med sin kollega i fiskvagnen mitt emot, Hans Kellgren.

– Jag känner mycket väl av skakningarna här inne i vagnen. Jag har stått här på torget i sex år nu och vet att det är stor skillnad mot situationen före det att staden byggde om övergångsstället.

Håller rören?

Varken Kellgren eller Hiltunen är direkt rädda att hela torget ska falla ner eller sätta sig, trots att man ju vet att hela centrala Borgå står på gammal sjöbotten som mest bara består av lera.

TUNGT FORDON. Delar av torget skakar när bussar och annan tung trafik kör över det upphöjda övergångsstället. Bild: Erika Lindström

– Men vattenrören och de andra rören som finns inne i gatan tar säkert skada av vibrationerna, säger Kellgren.

– Jag är säker på att asfalten på den här delen av Biskopsgatan också kommer att ge efter, säger Hiltunen.

I taxistationen litet längre bort från övergångsstället vidkänns taxichaufför Thomas Björksten inga förändringar i vibrationsstyrka eller -frekvens.

– Här har ju alltid skakat, mer eller mindre. Värre har det inte blivit sedan gatan byggdes om, snarast bättre eftersom bilarna nu håller lägre fart än tidigare.

Åsikterna är delade, eller kanske beroende på vilken del av torgområdet invid Biskopsgatan man befinner sig på.

Aldrig hört

På stadens gatuavdelning är ovetskapen om skakningarna i alla fall total.

– Det här är första gången jag hör om att torget vibrerar, säger underhållsmästare Hannu Pirttinokka.

Juha Valkonen är tillförordnad chef för kommuntekniken och han har varken hört eller känt att torget vibrerar.

– Jag kan ändå garantera att det inte föreligger någon som helst fara. Människan uppfattar riktigt svaga vibrationer och skakningar, så svaga att de inte på något sätt kan skada byggnader eller konstruktioner.

Valkonen försäkrar att vatten- och andra ledningar och rör inne i gatan inte kommer att fara illa av skakningarna.

– Det stämmer att stora delar av Borgå centrum står på lergrund och vi har också vid olika tillfällen tagit prov på marklagren för att försäkra oss om att de håller och inte ger efter. Närmast har prov tagits närmare åstränderna.

Allt är alltså under kontroll, också på torget.

– Men det är klart att vi alltid reagerar när vi får anmälningar om avvikande fenomen, säger Valkonen. Därför kommer vi nu att låta undersöka de eventuella skakningarna.