Borgå sjukhus skyltar med detaljerad coronainformation – endast på finska

ENSPRÅKIGT. En upprörd läsare kontaktade Östnyland och påpekade den haltande skyltningen på jourpolikliniken på Borgå sjukhus. Det gäller att pricka symtomen rätt för att kunna välja rätt väntrum. Bild: Läsarbild

Den pågående coronaepidemin betyder stränga direktiv för den som uppsöker sjukvård. Problem kan det bli när skyltningen haltar – eller som på Borgå sjukhus jour, när den finns enbart på finska.

Östnyland kontaktades i måndags av en läsare som besökt jourpolikliniken vid Borgå sjukhus. Könummersystemet är uppdaterat till coronanivå, det vill säga det finns en separat knapp att trycka på för den som upplever sig ha coronasymtom och för den som till exempel kommer in med ett brutet ben. Problemet är de tätt skrivna lapparna som ska få kunderna att välja rätt: de är enbart skrivna på finska.

Den knallgula lappen ska få besökare med coronakänning att välja knappen markerad med rött, vilket inte är alldeles lätt om man inte kan finska.

Sammanlagt elva symtom finns uppräknade på finska, från lihaskivut (muskelont) till kurkkukipu (halsont) och haju- tai makuaistin muutos (förändringar i lukt- och smaksinne). På det följer flera rader instruktioner, bland annat pue kertakäyttöinen suu-nenäsuojus (trä på ett mun- och nässkydd).

Hitta rätt fil

Besökare med andra åkommor ska läsa den vita lappen där det inte finns lika mycket finskspråkig information att processa. Däremot avrundas lappen med en rödmarkerad ruta där det står att man ska läsa den gula lappen intill om man är osäker vilken patientgrupp man hör till.

Är man säker på att man inte har några coronarelaterade symtom leder den vita lappens information till den grönmarkerade knappen som är till för andra patienter – tydligt uttryckt på finska, svenska och engelska.

Misstänker man coronavirus ska man alltid först ringa HUS jourhjälp på 116 117 och be om råd

Beroende på om patienten väljer den röda eller den gröna linjen riktas den till separata väntrum.

Marjaana Kaskamaa, informatör för HUS Borgå sjukhusområde, känner inte till lappen men kommer med några allmänna direktiv.

– Misstänker man coronavirus ska man alltid först ringa HUS jourhjälp på 116 117 och be om råd. Är det ett akut sjukdomsfall ringer man förstås 112, säger hon.

Översättning kommer

Kaskamaa meddelar på tisdagsförmiddagen att hon vidarebefordrat frågan till jourpolikliniken, och att ÖN kan räkna med svar under dagens lopp. Till henne har personalen på jouren uppgett att ärendet är under arbete.

På onsdagsförmiddagen har ingenting hörts och frågan om den enspråkigt finska skyltningen bollas vidare Borgå sjukhus chefsläkare Kimmo Halonen.

Det finns dessutom servicepersonal i aulan som pratar svenska och som hjälper klienterna hitta rätt

– Informationen ska absolut finnas också på svenska, det är självklart, säger Halonen och lovar att lapparna översätts å det snaraste.

Han tillägger:

– Det finns dessutom servicepersonal i aulan som pratar svenska och som hjälper klienterna hitta rätt.

Borgå sjukhus jourpoliklinik fungerar under kvällar och veckoslut, i andra fall ska man vända sig till närmaste vårdcentral.

Mer läsning