Borgå Simmare växer på gräsrotsnivån

TÄVLINGSDAGS. Borgå Simmares unga idrottare är i hetluften i åldersklassmästerskapen i Villmanstrand i helgen. Bild: Andreas Sjöblom / KSF-arkiv

Mängden licenssimmare har i år gått från knappa fyrtio till över femtio och antalet BS-PU-simmare på åldersklasstoppen har också ökat.

Borgå Simmares färska chefstränare Kim Sandberg är nöjd med hur hans första säsong bakom rodret på Borgåföreningen skridit fram. Planerna om en mer organiserad verksamhet har verkställts vilket märks både på resultatlistor och på mängden – framför allt unga – simmare i föreningen.

– På våren hade vi omkring fyrtio licenssimmare, nu har vi lite över femtio, säger Sandström som gläder sig över att många små barn hittat sin väg till simhallen.

På sommaren gjordes en större omorganisering i träningsgrupper för att få en klarare ordning på simmare på olika nivåer. En del träningsgrupper slogs ihop och man skiljde på de mer tävlingsinriktade simmarna och de som vill ha simning som en hobby. Samtidigt fick knattegrupperna mer tid i bassängen.

– Det är viktigt för föreningen. Utan knattesimmare fungerar inte föreningen, säger Sandberg vars en tes var att introducera en "simmares stig" i föreningen.

– Nu är det klarare hurdan målsättning de olika grupperna har på sina träningar. När man nått målsättningen kan man sedan ta ett steg vidare. Anspråksnivån är högre på träningarna.

Åldersklassmästerskap

Att mängden simmare ökat syns ännu inte i deltagarmängden i juniorernas större tävlingar: Rollo- och åldersklassmästerskapen. Men den positiva trenden syns också bland elitsimmarna på juniorsidan. I somras nosade Borgåsimmarna på prispallsplaceringar både i Rollo- och i åldersklassmästerskapen i stora bassängen (50 m). Aino Pajari kom dessutom 15:e i junior-FM på 1 500 meter fritt.

I höstens tävlingar i korta bassängen kom Niilo Olander 14:e på 200 meter bröst i junior-FM medan Fanny Nyström var riktigt nära att nå kvällspassen i senior-FM som första BS-PU-simmare på länge . Nyström kom 25:a, bara 0,23 sekunder från en 16:e plats som hade först henne till kvällspassets B-final.

– Simmarna har utvecklats bra. I fjol hade vi nio-tio simmare i zonens åldersklassfinaler (på kort bana). I år hade vi ett femtontal och sju stycken simmar i finalerna. Sommarens förändringar märks, säger Sandberg vars adepter i helgen tävlar i åldersklassmästerskapen i Villmanstrand.

BS-PU skickar sju simmare till Villmanstrand där man tävlar från fredag till söndag. Laget består av Joakim Kuhlberg (4 grenar), Mathias Lindfors (3), Saga Jatkola (2), Winona Forslund (2), Malin Lindblom (2), William Fagerstedt (1) och Ronja Nevanko (1).

– De åker till tävlingarna för att sätta personliga rekord. Vi ser sedan hur långt det räcker. Vi har sex starter i de snabba heaten och om allt går som smort så kan någon knipa med sig en medalj, säger chefstränaren.

Skolmästerskap i planerna

Efter åldersklassmästerskapen står ännu en traditionell tävling, föreningens eget mästerskap, i årets kalender.

– För många små simmare är det en första tävling, säger Sandberg om tävlingen som nystas ihop med föreningens julfest.

I januari hoppar simmarna igen i 50-metersbassängen där man tävlar fram till sommarens mästerskap.

BS-PU har också något alldeles nytt i sina planer: ett skolmästerskap för lågstadieelever. Ett liknande kolmästerskap för både svensk- och finskspråkiga skolor har aldrig tidigare ordnats i Borgå.