Borgå Popfest snart på plats

DAGS FÖR POPFEST. Byggandet av Borgå Popfests festivalområde pågår som bäst i Näse. Bild: Erika Lindström

Ett rekordantal biljetter har förköpts till festivalen Borgå Popfest och nu börjar musiktälten resa sig i Näse. Programmet till åldersgränslösa Junnupop har dessutom fått förstärkning i form av två finska Youtube-stjärnor.

I måndags började ett jättetält resas i Näse i Borgå då byggandet av Borgå Popfests festivalområde inleddes. Arbetet fortskrider snabbt och området ser redan i dag, tisdag, mycket annorlunda ut.

– Jag tog en bild i går och en bild i dag och publicerade båda på Facebook. Byggandet ser ut att gå framåt i riktigt snabb takt, säger Jael Nyman, kommunikationskoordinator för Borgå Popfest.

Enligt Nyman har byggarbetet fortskridit utan oväntade problem. Byggarbetarna placerar nu ut parkeringsskyltar och fortsätter att färdigställa festivalområdet som i helgen kommer fyllas av en stor publik.

– Förra året var Popfest inte slutsålt men nu verkar det kunna bli närapå slutsålt. Det märks också på så sätt att vi får in mycket mera frågor på de sociala medierna.

Enligt Nyman har fredagen sålt mest biljetter hittills. Då uppträder Waltteri Torikka, Chisu och Jari Sillanpää.

– Fredagen har varit överlägsen. Vi har bara 800 biljetter kvar vilket är lite med tanke på hur många som är på väg.

Youtube-stjärnor på Junnupop

Åldersgränslösa Junnupop är den stora nyheten på Borgå Popfest i år. I går blev det även klart att huvudartisten Robin får sällskap i programmet av Youtube-stjärnorna Pinkku Pinsku och Roni Back, som tidigare gick under namnet Roni the Gamer.

– De är två av Finlands mest omtyckta vloggers. På sina respektive Youtube-kanaler pratar de om sina liv och det som berör dem, säger Nyman.

Pinkku Pinsku, eller Pinja Sanaksenaho, blev förra året vald till årets vloggare på Tubecon. Hon fyller bara fjorton men har redan över 150 000 följare på Youtube. Roni Back är 22 år och har också över 100 000 följare.

– De kommer bjuda på en show som pågår i ungefär 30 minuter. Sedan kommer de svara på frågor som de tagit emot på sina kanaler. Pinkku kommer också stanna kvar på plats för att träffa publiken efter Robins show.

– Flera som köpt biljetter i dag har också varit glada över att de här två vloggarna lades till i programmet.

Junnupop arrangeras i år för första gången efter att flera personer i fjol efterfrågade program som inte har åldersgräns. Över hälften av Junnupops 2200 biljetter har redan blivit sålda.

– Flera som köpt biljetter i dag har också varit glada över att de här två vloggarna lades till i programmet.

Borgå Popfests arrangörer rekommenderar att någon vuxen följer med sina barn till Junnupop trots att det är utan åldersgräns.

– Men det är upp till föräldrarna som känner sina barn bäst, säger Nyman.