Borgå ordnar möte om att utveckla västra stranden

INTRESSE FINNS. Att åtminstone ett visst intresse finns bland företagare att utveckla västra strandområdet har Borgå redan noterat. Bild: Kristoffer Åberg

De som har intresse av att utveckla västra åstranden kallas till ett öppet diskussionsmöte i Konstfabriken den 31 januari. Borgå ordnar i vår en koncepttävling där tjänsteproducenter söks.

Staden och utvecklingsbolaget Posintra presenterar torsdagen den 31 januari objektområdet för den kommande tävlingen och berättar om de möjligheter detaljplanen ger. Mötet börjar med kaffe klockan 17 och inträdet är fritt. Förhandsanmälan krävs ändå.

Det aktuella området har en ny detaljplan kallad Västra åstranden, stranden för kultur och fritid. Här kan finnas exempelvis varvtjänster, en ny gästhamn, ett slalomcenter samt ett antal övriga turist- och fritidstjänster.

Bland annat arkitekt Jari Huhtaniemi från Helsingfors är med på mötet. Han har varit med om att utveckla Ärtholmen, arbetet påbörjades 2009. Där omvandlades ett industri- och lagerområde till en plats med flera turist- och fritidstjänster. I samarbete med europeiska hamnstäder, staten, stadens olika sektorer och lokala aktörer skapade man ett attraktivt strandområde som blivit känt bland annat via den allmänna bastun Löyly och festivalområdet Ärtholmsstranden.

Representanter för staden finns också på plats, en av dem är nya stadsplaneringschefen Dan Mollgren.

Mer läsning