Borgå konstskola firar milstolpe med virtuell utställning

VIRTUALEXPO. Borgå konstskola firar 35 verksamma år med en jubileumsutställning på webben. Den omfattande och färgrika samlingen av elevarbeten har skapats i konstskolan och bildmusiklekskolan under läsåret 2019–2020. Bild: Skärmdump

Borgå konstskola firar 35 verksamma år och tanken var att milstolpen skulle firas med en utställning på Galleri Gamla Kaplansgården. Det satta coronan stopp för, i stället bjuder skolans elever på en konstfest i webbmiljö.

– Det går också att se det som positiv sak, säger Borgå konstskolas rektor Leena Stolzmann om den planerade jubileumsutställningen som torkade in. Utställningen på webben är konstant och finns kvar när utställningstiden skulle ha löpt ut.

I ställer för att planera hur elevernas konstverk ska placeras i galleriets olika rum har konstskolans personal byggt upp en webbplats där besökarna kan orientera sig enligt egna preferenser. Konstverken finns samlade i mindre gallerier som delats upp enligt ålder, och ålderskategorierna är för sin del uppdelade enligt enskilda grupper och teman.

Stolzmann berättar man har skannat in och laddat upp, skannat in och laddat upp, skannat in och laddat upp ... Resultatet är brett, mångsidigt och imponerande, här har det inte sparats på vare sig färger eller tekniker. Här hittas bland annat målningar, teckningar, skulpturer, fotografier, bildbehandlingar och animationer som barn in olika åldrar skapat under det gångna läsåret.

Bestående

– Utställningen på webben blev jättefin och det känns fint att den inte bara är gjord så att säga för utställningens skull. Det här är någonting som vi har kvar, och själva formatet för plattformen kan vi använda också framöver, säger Leena Stolzmann.

Roligt att se är också avdelningen för coronatida konstverk. Här har alstren kommit till under veckorna när eleverna fått sin konstundervisning på distans, och kreativiteten har alldeles tydligt strömmat till.

– Eleverna har skapat fantastiska och insiktsfulla konstverk. Ofta har distansuppgifterna fört konstnärerna ut i naturen, för att studera våren och landskapen i hemtrakten. Konstverken har skapats bland annat av material som funnits hemma, säger bildkonstlärare Anne Niskala i ett pressmeddelande.

De yngsta konstnärerna har fått hjälp av sina föräldrar för att fotografera och skicka in bilder på verken.

– Alla distansuppgifter har gått via föräldrarna och det är väldigt roligt att se hur nöjda alla har varit, säger Leena Stolzmann.

Lägerstopp

Det har varit ett turbulent läsår för konstskolan. Först flyttade man och installerade sig i nya lokaler vid Stadsparken, och nu kom distansundervisningen med som ytterligare ett nytt element. Vårterminen avslutas på distans och sedan tar man nya fart först till hösten.

– Vi brukar ordna sommarläger, men det går inte som situationen ser ut just nu. Ta till exempel våra omtyckta käpphästkurser, inte kan vi ha barnen att stå i kö till en lärare för att få hjälp, säger hon.

På konstskolans virtuella jubelutställning kan man också bekanta sig med en serie konstverk som skapats av Lempi Naumanen, Annika Stude och Linda Frantz, som har gjort sina slutarbeten i konstskolan. Naumanen har målat en triptyk som fått namnet Valon voima, Stude har målat en abstrakt akrylmålning medan Sibbotjejen Frantz har utforskat naturen kring Molnträsk i triptyken Stigar vid Molnträsk.

I Borgå konstskola studerar sammanlagt cirka 750 barn och unga i åldern 1–19 år vid verksamhetsställena i Borgå och Sibbo. Jubileumsutställningen kan man besöka på adressen www.porvoontaidekoulu.com.

Mer läsning