Borgå igen i spridningsfasen – men inga nya restriktioner i nuläget

Borgå stad inväntar nu beslut från Regionförvaltningsverket angående eventuella restriktioner. Bild: Kristoffer Åberg

Borgå stad väntar nu på Regionförvaltningsverkets anvisningar om eventuella coronarestriktioner.

Borgå har återigen övergått till epidemins samhällsspridningsfas – alltså epidemins högsta kategori.

Staden meddelar om saken i ett pressmeddelande på onsdagseftermiddagen. Beskedet är i enlighet med Nylands regionala coronakoordinationsgrupp som slagit fast saken.

Också Sibbo, Borgnäs, Hyvinge, Högfors, Kervo, Mäntsälä, Nurmijärvi, Träskända, Tusby och Vichtis är i samhällsspridningsfasen.

Staden gör tills vidare inga ändringar i coronarestriktionerna, något som stadens ledningsgrupp konstaterade på onsdagen, den 18 augusti. Regionförvaltningsverket i Södra Finland (AVI) beslutar om ändringar i sammankomstbegränsningarna.

– Förra veckan konstaterades totalt 61 nya fall i Borgå, och 264 personer blev exponerade. Incidenstalet var 205,9, vilket är rekordhögt. Det skedde 7 massexponeringar, och smittspårningen har varit mycket belastad. Smittan sprider sig nu i synnerhet bland unga och unga vuxna samt på privata fester, säger social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen i pressmeddelandet.

Stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula säger å sin sida att man håller ett öga på läget och att man väntar på AVI:s beslut och anvisningar. Man fortsätter också diskutera med idrottsföreningar för att ge anvisningar om trygg verksamhet.

– Det är viktigt att få bukt med smittspridningen så att vi inte åter behöver strängare restriktioner för hobbyverksamhet och användningen av lokaler, säger Ujula.

Ann-Sofie Silvennoinen vädjar till Borgåborna.

– Undvik onödiga närkontakter, använd munskydd och kom ihåg säkerhetsavstånd och handhygien. Vaccinationstäckningen i Borgå är god, men jag önskar att familjerna uppmanar särskilt de unga att ta coronavaccin. Deltavarianten smittar lätt, och de unga tycker säkert att det är tråkigt att vara i karantän.