Borgå Gymnasium tvåa i spännande final – konsten att diskutera står högt i kurs

TALA BLEV SILVER. Ellen Grönlund (t v), Paulina Metsämäki och Anselmi Jokinen från Borgå Gymnasium debatterade sig till en silverplats. Bild: Rolf Blauberg

Debattglada finalister från Borgå, Ekenäs, Helsingfors och Korsholm tävlade i debattkonst och vältalighet.

Med endast en poängs marginal efter en avslutande debatt mot Borgå gymnasium om behovet av avgiftsfri utbildning på andra stadiet knep Korsholms gymnasium segern i onsdagens debattävling.

Förra året vann Borgå gymnasium, och årets debattglada trio Ellen Grönlund, Paulina Metsämäki och Anselmi Jokinen kämpade hårt.

Temat för finaldebatten var avgiftsfri utbildning på andra stadiet. Tidigare på dagen hade Borgå Gymnasium gått segrande ur en debatt med Ekenäs gymnasium i en debatt om att införa medborgarlön.

Korsholms gymnasium: Axel Åstrand, Tobias Holmberg, Kajsa Forslund

Borgå gymnasium: Paulina Metsämäki, Ellen Grönlund, Anselmi Jokinen

Ekenäs gymnasium: Cecilia Emas, Jacob Flemmich, Anna Ring

Tölö gymnasium: Aron Granholm, Benjamin Byholm, Freja Pontán

Tala är guld

Finlands Svenska Skolungdomsförbund ordnar den årliga debattävlingen i samarbete med Svensk Ungdom. Tävlingen bygger på uttagningar i skolorna, regionala deltävlingar i Österbotten, Nyland, Helsingfors och Åboland och så onsdagens final i Tölö gymnasium i Helsingfors.

– Det är viktigt att kunna debattera och övertyga andra. De här kunskaperna blir allt viktigare i dagens arbetsliv, säger Christoffer Ingo, förbundsordförande i Svensk Ungdom.

Tävlingen modererades av Yle-journalisten Heidi Finnilä som ger de talträngda debattörerna ett handfast råd.

– Det påstås att tala är silver och tiga är guld. Glöm det! Talets gåva tar er vidare i livet, säger hon.

Domarna bedömde bland annat debattörernas reaktionsförmåga, kroppsspråk, förmågan att lyssna och lagarbetet. Juryn höll också ett öga på den röda tråden, innehållet och logiken i de verbala inläggen.

Förmågan att debattera och att få sin röst hörd är mycket viktigt, vilka framtidsplaner man än har.

My Tengström (poddredaktör på Yle Extrem)

Oskar Pöysti (skådespelare på Teater Viirus)

Dan Cederlöf (vice ordförande för FSS)

Christoffer Ingo (förbundsordförande för SU)

– Vi är väldigt måna om att upprätthålla en god stämning i alla väder i Svenskfinland. Det här leder ofta till att debatter förvandlas till diskussioner. Var inte rädda för att konfrontera debattmotståndaren och säga till om något i argumentationen inte stämmer, säger domaren My Tengström från Yle Extrem.

Utöver den avgiftsfria utbildningen debatterade deltagarna bland annat könsneutral allmän värnplikt och behovet av en grundlön i det finländska samhället.

– Ivern hos deltagarna visar att vi har många unga som är intresserade av samhällsfrågor. Förmågan att debattera och att få sin röst hörd är mycket viktigt, vilka framtidsplaner man än har, säger Bicca Olin, förbundsordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS.

Det vinnande laget belönas med en studieresa till Bryssel.

Mer läsning