Borgå gymnasium segrade i årets debattävling

Peik Siitonen, Amos Nordman och Roni Holmberg från Borgå gymnasium vann årets debattävling. Bild: Borgå gymnasium/SPT

Arrangörerna gläder sig över den respektfulla debattkulturen.

Peik Siitonen, Amos Nordman och Roni Holmberg från Borgå gymnasium knep segern i årets nationella debattävling mellan svenskspråkiga studerande på andra stadiet.

Tävlingen ordnades på nätet på onsdagen med lag från Jakobstads, Ekenäs och Borgå gymnasier. Finalen utkämpades mellan Jakobstad och Borgå.

"Smått förvånad är man nog över vinsten. Att debattera är inte sådant vi lärt oss i skolan. Vi har nog talat om retorik, men aldrig fått öva det såhär i praktiken", säger Peik Siitonen.

Debattävlingen ordnades av Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS och Svensk Ungdom.

"Att kunna debattera och motivera sina åsikter är viktigt oavsett vilka framtidsplaner man har. Vi vill uppmuntra unga att använda sin röst i samhällsdebatten, säger Alexandra Wegelius, förbundsordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund.

Nivån på debatterna var otroligt hög och lagen lyssnade på varandra. Det är fint att se att en respektfull debattkultur ännu existerar.

Enligt arrangörerna kan det hända att någon av årets debattörer blir samhällspåverkare i framtiden.

"Nivån på debatterna var otroligt hög och lagen lyssnade på varandra. Det är fint att se att en respektfull debattkultur ännu existerar", säger Frida Sigfrids, förbundsordförande för Svensk Ungdom.

Juryn för årets debattfinal bestod av journalisterna Heidi Finnilä och Alexander Beijar och förbundsordförande Alexandra Wegelius. Debatterna modererades av Frida Sigfrids.