Borgå Energis vd trivs med både sitt jobb och sitt liv

JUBILAR. Vd:n för Borgå Energi Patrick Wackström fyller sextio år på torsdag den 6.9. Det firar han i Bistro Gustafs vindsvåning mellan 13 och 18 på sin födelsedag. Bild: Kristoffer Åberg

Patrick Wackström är solbränd och utvilad efter en veckas semester i Kroatien och taggad inför höstens arbete. På torsdag fyller han sextio år. Efter firandet tar vardagen vid, med alla de utmaningar vardagen innebär för en verkställande direktör.

– Med små förändringar varje dag kan man åstadkomma en förbättring, och hittills har jag haft personalen med mig. Min uppgift är att skapa förutsättningar och resurser för personalen att jobba, säger Patrick Wackström, vd för Borgå energi.

Det går inte att prata någon längre stund med Wackström utan att komma in på cykling. Tillsammans med sin bror Sixten Wackström gick de i fadern Ole Wackströms fotspår och blev tävlingscyklister. Ole Wackström tränade sönerna, liksom många andra Borgåcyklister.

Patrick Wackströms cyklistkarriär började när han som femtonåring vann FM för juniorer.

– Fram till det var cyklingen en hobby. Efter segern fick jag åka med på ett träningsläger i Vierumäki. Det var första gången jag behövde prata finska.

Wackström växte upp i Renum. I byn bodde en enda finskspråkig person och man talade svenska i hela regionen. När det blev dags att göra militärtjänst valde han idrottsgarnisonen i Lahtis.

– Det blev det sista språkbadet och sedan satt finskan som den skulle, säger han.

Sadlade om

Med 33 FM-guld i bakfickan, alla för föreningen Borgå Akilles, två ungdoms VM, sju världsmästerskap för seniorer och två OS trappade Wackström 1982 ner på tävlandet för att, som han säger, börja jobba på riktigt.

– Jag gifte mig och började arbeta på Loval i Lovisa. Det var ett välskött bolag redan då, säger han.

Tre år senare började han på Borgå Energi, som då hette Borgå stads energiverk.

– Jag har gjort ungefär allt man kan jobba med på det här bolaget, konstaterar han.

I början av 1980-talet kombinerade Patrick Wackström tävlandet med familj och jobb. Dottern Agneta föddes 1984 och sonen Andreas 1986.

– Efter sonens födelse slutade jag tävla. Jag hade en familj att ta hand om. Och så blir man försiktigare med åren.

Efter några år i Lovisa och sedan i Borgå flyttade Patrick Wackström och hustrun Birgitta bor i slutet av 1980-talet till Jackarby, där det byggt sitt hem på en tomt som är utbruten ur släktens hemställe.

Wackström är elingenjör till utbildningen.

– Jag har gått den långa vägen. Jag gick mellanskolan i Borgå lyceum, sedan i Östra Nylands yrkesskola på ellinjen och efter det tekniska skolan i Ekenäs. Jag blev klar 1993 från Tekniska Läroverket i Helsingfors, säger han.

Förtroendeuppdrag

Patrick Wackström är inte bara vd för Borgå Energi, utan sitter också med i styrelsen för ett antal energibolag och innehar flera förtroendeuppdrag inom elbranschen.

– Jag har suttit på många nyckelposter och har sett hela elvärlden. Den har förändrats alldeles otroligt under åren, säger han.

Utveckling behövs. Det som i dag är Borgå Energi grundades 1900 av två Borgåbor och hette då Borgå elektriska Aktiebolag. Elva år senare köpte staden bolaget. Ett viktigt år är 1994 då elbolaget igen blev ett aktiebolag.

– Att vi är ett aktiebolag gör att vi kan agera smidigt.

Verkställande direktör blev Patrick Wackström 2006 då Roy Granroth gick i pension. Då var han vd för dotterbolaget Borgånejdens El.

Sin födelsedag kommer han att fira tillsammans med kolleger och personal i Bistro Gustavs vindsvåning på torsdagen mellan klockan 13 och 18.

– Det är en öppen tillställning om någon vill komma, säger jubilaren.

På fredag firar han privat med familjen.