Borgå börjar servera veganmat, och barnen får säga vad som smakar gott

SKOLMAT MED SMAK. Det är viktigt att barnen gillar skolmaten, därför ska den testas och smakas grundligt innan den tillverkas i 10 000 portioner. Bild: Ksf Media

Borgå vill ta ett stort kliv mot hållbar utveckling, och därför får alla skolelever och dagisbarn en veganlunch en gång i veckan från och med nästa år. Vegetarisk mat med mjölk och ägg ska serveras dagligen.

Genom att byta ut köttet mot vegankost en gång i veckan vill Borgå stad påverka klimatförändringen i en positiv riktning.

– Vegandagen för 10 000 personer är ett stort steg i rätt riktning, säger Leila Korhonen, chef för mattjänsten vid Borgå lokalservice.

Enligt Borgå finns för närvarande inte motsvarande planer i någon av landets stora kommuner. Planerna är i linje med principerna för stadens strategi att djärvt prova på det som är nytt.

Rådande näringsrekommendationer kommer att följas noggrant och man räknar med att en sex veckor lång period bildar en helhet som är mångsidig och hälsosam.

Korhonen betonar att det är viktigt att barnen ska tycka om maten.

– Under våren kommer vi att reda ut och prova vilken slags veganmat barnen tycker om. Det lanseras hela tiden nya alternativ till proteinkällor och de blir allt bättre. Till exempel pulled oats av havre eller lasagne på bondbönor kunde tänkas smaka gott, säger Leila Korhonen.

På menyn finns redan nu en del vegetariska rätter på menyn men till exempel grötdag kan inte räknas som vegandag eftersom man då serverar både ost och skinka med gröten.

Centralköket kommer att fortsätta utveckla produkterna under hela hösten och en testgrupp kommer att få provsmaka de nya rätterna. Utifrån den respons som rätterna får kommer centralköket att ännu finslipa recepten innan de massproduceras i 10 000 exemplar.

Vegetarisk mat åt skolelever varje dag

En annan viktig nyhet är att man vill erbjuda vegetarisk mat innehållande mjölkprodukter och ägg som ett dagligt alternativ att välja bland i skolor från och med nästa år.

– Då kan man ta lite vegetarisk mat och kombinera det med en annan huvudrätt. Vi vill uppmuntra eleverna att smaka. Då alternativen erbjuds sida vid sida av varandra blir det lätt och enkelt att prova och smaka, säger Leila Korhonen.

Mer läsning