Borgå bjuder nu ut tomter

BOENDE. Majberget är ett av de områden där staden nu vill sälja tomter. Bild: Kristoffer Åberg

Drömmer du om ett eget hus i Borgåtrakten? Ansökningstiden för egnahemstomter börjar på fredag.

Från staden uppger man att det finns lediga tomter på olika håll i Borgå, och att ansökningstiden inleds den 27 oktober.

För den som upplever planbeteckningar och motsvarande som obegripligt kan informationsmötet den 31 oktober vara av intresse. Evenemanget äger rum på Kommungården (Krämaregatan 7, B-trappan, 3 vån) den 31 oktober klockan 15–19. På plats finns bland annat byggnadsinspektörer, planläggare, och kommunteknikens planeringsingenjörer.

Det går också att prata om tomterna på Borgås mässavdelning på egnahemshusmässan i Vanda i Myyrmäki-hallen 27–29.10.

Olika områden

Totalt handlar det om 76 egnahemstomter runtom i staden, där Västra Haiko är ett nytt område. Dessutom finns Vårdalen, åkerlandskapet i Alkrog och energieffektiva Äppelgården och Majberget. Utöver dessa finns tomter i Kerko och Hindhår.

Egnahemstomterna överlåts i första hand till privatpersoner för att bygga ett egnahemshus för eget bruk, men byggföretag kan också ansöka om en del av tomterna.

Ansökningarna och anbuden ska lämnas skriftligt antingen till servicekontoret Kompassen, Krämaretorget B, eller skickas per post till adressen Borgå stad, registratorskontoret, PB 23, 06101 Borgå. Anbuden ska lämnas in i ett slutet kuvert, märk kuvertet med "anbud på egnahemstomt". Ansökningstiden går ut fredagen den 17 november klockan 15.

Mera information finns på Borgå stads webbplats: www.borga.fi/tomter.

Marknadsföring

Staden försöker sig också på ett marknadsföringstrick: man bjuder på en hotellnatt i Haiko gårds huvudbyggnad för varje privatperson som köper eller arrenderar en tomt inom reserveringstiden.

Borgå marknadsförs också med rubriken Drömmar att bo i – bland annat med videor som visar hem i Haiko, Majberget och Äppelgården. De kan ses på stadens kanaler för sociala medier och på Ruutu.fi. Borgå som boendeort marknadsförs också bland annat på webbplatsen Oikotie, i Prisma-varuhusen i huvudstadsregionen, i Radio Suomipop och i Helsingin Sanomat.