Boogaloo för fred i världen

MED HELA KROPPEN. Anton Hänninen (t.v.), Elina Tervonen, Kelly Buster och Maria Poppe sjunger och dansar för fred. Bild: Chanette Härus

Då 47 stycken 11-åringar från 12 olika länder möts blir de vänner nästan över en natt. Detta märks tydligt på det internationella CISV-läger som pågår i Borgå.

För tillfället är Lyceiparkens skola världen i miniatyr. Det är där barnen och ledarna vistas i fyra veckors tid. Här övernattar och äter de, studerar, leker och umgås. Två veckoslut tillbringas i familjer.

CISV är en fredsutbildande organisation, som grundades 1951 med målet att fostra barn och ungdomar till aktivt medborgarskap i ett mångkulturellt samhälle, såväl globalt som lokalt. Verksamheten är volontärbaserad. I hela världen jobbar över 10 000 frivilliga inom CISV.

Livslångt engagemang

En av dem är Elina Tervonen, som leder det aktuella Village-lägret i Borgå. Hon deltog själv i sitt första läger som 14-åring och det gav henne så mycket att hon fortsatt vara verksam.

På torsdagsförmiddagen är ljudnivån hög inne i skolan. Lägerdeltagarna har ordnat med auktion och Elina berättar att till att börja med auktionerade man ut godis och annat liknande.

– Men så utvecklades handelsvaran till vatten, utbildning, mänskliga rättigheter och annat abstrakt.

Åtgången verkar vara god och de konkurrerande anbuden haglar.

Från de 12 länder som representeras på Borgålägret deltar fyra barn per land och med sig har de en egen ledare. Lägret leds av ett fyramannateam som bistås av sex juniorledare i åldern 16-17 år.

En stor del av tiden tillbringas på skolan, men barnen får också åka på utflykter och lära känna Borgå. Lägerspråket är engelska. Elina Tervonen förklarar ändå att barnen inte måste kunna språket.

– Med teckenspråk kommer man långt och här lär man sig snabbt kommunicera.

Kyligt men roligt

Tema för Borgålägret är Keys of freedom, det vill säga nycklar till frihet. Temat återspeglar väl målet för CISV. Barn knyter lätt och snabbt vänskapsband och ser till varken hudfärg, språk eller religion. De här banden håller ofta livet ut och vänskap är bästa grogrund för fred.

Anton Hänninen bor i Sibbo, Kelly Buster har sitt hem i USA och Maria Poppe kommer från Portugal. De har känt varandra i cirka två veckor och är redan goda vänner.

Alla trivs på lägret, även om Kelly och Maria påpekar att vädret kunde vara varmare.

De fick information om Finland och Borgå före avresan och visste ungefär vad som väntade dem.

– Men nog är Borgå något helt annat än vi är vana vid.

De uppskattar lägerprogrammet och sällskapet men medger att visst känner de lite hemlängtan ibland.

Elina Tervonen småler att det hör till, så är det på alla läger där så här unga barn är med.

– Den egna gruppen är ett stort stöd, förklarar hon.

Boogaloo

Anton, Kelly, Maria och Elina säger att man ofta använder sig av sånglekar på lägret och demonstrerar för ÖN-teamet vad det är fråga om.

Fyrklövern stämmer upp med Boogaloo, som nog sjungits flitigt eftersom både ord och rörelser går perfekt.

Men lägret är som sagt inte bara lekar. Diskussionerna om fred, mänskliga rättigheter och andra viktiga frågor går allt djupare ju längre lägret varar. Elvaåringar är kloka människor.

FAKTA

CISV

Children´s International Summer Villages.

Grundades 1951 av amerikanska barnpsykologen Doris Allen.

Verksamheten i Finland startade 1953.

Finlands CISV-förbund grundades officiellt 1963.

Förbundet är verksamt genom lokalföreningar i Borgå, Helsingfors, Nådendal, Tammerfors, Vasa och Villmanstrand.

Det finns program för både barn och vuxna.