Bokbussen i Sibbo har kört färdigt

En era är slut. Bokbussen i Sibbo gjorde sin sista tur på onsdagen.

Nid niotiden backar den lila bussen in på gården och parkerar vid gaveln till det drygt hundra år gamla skolhuset i norra Paipis. Några minuter senare flockas Norra Paipis skolas elever vid bokhyllorna.

– Det är bra när bussen kommer och man får låna böcker och sånt, säger Lukas Jansson som hittat böckerna om Lassemajas detektivbyrå i hyllan.

Det har också Saana Kajander.

– Jag tycker att de är bra. De är spännande men inte för spännande.

Varje gång bokbussen besöker skolan brukar Kajander låna böcker. En tjock bok, två Lassemaja eller tre tunnare, det är vad hon hinner med under två veckor.

Vissa gånger hittar man mer, vissa gånger mindre. Alltid brukar jag hitta någon bok, åtminstone.

Fantasy populärt

Också Adrian Lindberg har hittat böcker i sin smak ur serien Den magiska trädkojan. Fantasy och science fiction tycks falla också de unga läsarna i smaken.

Storasyster Emilia Lindberg är inne på samma litterära linje.

– Fantasy mest, säger hon om vilken typ av litteratur hon brukar låna.

Bokbussen är bra, menar hon, för att man inte behöver köra till huvudbiblioteket i Nickby. Också urvalet får beröm.

– Vissa gånger hittar man mer, vissa gånger mindre. Alltid brukar jag hitta någon bok, åtminstone.

Emilia Lindberg verkar höra till kategorin ivrigt läsande barn och får man tro henne finns det många som delar hennes intresse för läsning.

– Det är jätteviktigt. Varje gång jag har tråkigt så läser jag. Tiden går när man läser och det är roligt. Det finns nog många som läser mycket men alla tycker inte det är roligt och då behöver man ju inte läsa så mycket, säger hon med ett stråk av pragmatism i rösten.

BOKMALAR. Saana Kajander och Lukas Jansson hittade böcker om Lassemajas detektivbyrå. Bild: Kristoffer Åberg

Välkommen gäst

Bokbussens regelbundet återkommande besök har varit en glesbygdstjänst som utnyttjats flitigt. Det senaste året har bussen gått på sparlåga och kört två separata rutter varannan onsdag. Den sista dagen var det den norra rutten man tog, Paipis- och Borgbyskolorna fick besök liksom också Talman koulu och Lehmuslinnan päiväkoti i Nickby.

Tidigare, när bussen ännu körde fyra dagar i veckan var lånen uppe i ungefär 20 000 stycken varje år. Med färre turer har den siffran förstås sjunkit och hur det går nu när Borgå stads bokbuss tar över och gör två besök i Sibbo varje månad återstår att se.

För kunderna ska omställningen inte betyda andra förändringar än att två besök i månaden på varje hållplats blir ett och att man måste anpassa sig till en ny tidtabell, Borgåbussen ska köra på fredagar. Annars fungerar lånen som tidigare, Sibbos bibliotekskort gäller och man kan som tidigare beställa böcker till bussen.

Chauffören Roland Bergholm och biblioteksfunktionären Erica Skogster bjöd den sista dagen till ära på små chokladägg.

– Vi har ju vetat om det här men nog är det så vemodigt att oj, oj. Nog tycker man ju att den skulle kunna fortsätta, säger Skogster.

Både för henne och för Bergholm har bokbussturerna inneburit ett avbrott i de dagliga rutinerna.

– Nog kommer jag att sakna det, att se de här ungarna här. Om man har en dålig dag så blir man på helt annat humör, säger Bergholm vars huvudsakliga jobb är att sköta kommunens fastigheter.

Lånepaus i sommar

Fakta

Bokbussen i Sibbo

Körde sin första tur kring månadsskiftet maj-juni 1972.

Hösten 2014 togs beslut om indragning.

Gjorde sin sista tur den 30 mars 2016.

Den nuvarande bussen är nummer två i ordningen, den har rullat sedan 1989.

Ett försök med Borgås bokbuss som gör två turer i månaden i Sibbo startas i april.

Under de senaste åren har bokbussen endast besökt skolor och daghem, vilket syns i utbudet. Barn och ungdomslitteratur samt faktaböcker och cd- samt dvd-skivor samsas i plåthyllorna. Det hindrar förstås inte fullvuxna, som Gun Karlsson, att besöka bokbussen.

– Jag brukar lägga in beställning. Och det har funkat väldigt bra, man måste ge en eloge åt dem, säger Karlsson och nickar i riktning mot Skogster och Bergholm, som tackar och tar Karlssons ord till sig.

Från och med nu kommer Borgås bokbuss att besöka norra Paipis skola en gång i månaden. Under sommarmånaderna blir det dock lånepaus för Karlsson, åtminstone när det gäller bokbussen. Hon ser ett mönster i det faktum att ännu en tjänst försvinner.

– Kommunen ger ju ingen service mer. I synnerhet inte här ute i de norra byarna.

Viktigt för dagis

Den minskade servicen kommer på tal också när Eija Kankarisalo återlämnar en stor kasse full med bilder- och sagoböcker. Hon kommer från gruppdaghemmet Pikkupirtti ett stenkast från Norra Paipis skola. För tillfället går tolv barn i dagiset och behovet av böcker är stort. Nickby ligger långt borta.

– Det är tråkigt att servicen minskar i de avlägsna byarna. Åtminstone varannan vecka borde bussen komma, säger hon.

Men en gång i månaden är ändå bättre än ingen gång, menar hon medan Skogster skriver ned den nya tidtabellen på en papperslapp.