Bokbussen i Lovisa rullar snart igen

HYLLFYLLNAD. Bibliotekspersonalen i Lovisa börjar i dag fylla hyllorna i den nypreparerade bokbussen. Stardatum meddelas senare. Bild: Mostphotos

Böckerna kliver på bokbussen i Lovisa med början i dag. När hyllorna är fyllda är bussen klar för start.

Bokbussen i Lovisa, som blev obrukbar efter en trafikolycka i maj, har stått parkerad på verkstad över sommarmånaderna. Nu är bussen reparerad och med start i dag börjar bibliotekets personal städa och fylla hyllorna i bussen. Hur länge jobbet tar, det har bibliotekschef Danielle Backström svårt att avgöra.

– Jag har aldrig varit med och fyllt en bokbuss tidigare och kan inte komma med ett visst datum då bussen börjar köra igen.

Bokbussens böcker har förvarats i ett tillfälligt lager i Lovisa stads lokaler i närheten av Pernå bibliotek, och därifrån slussas nu böcker, dvd:n, tidningar och tidskrifter ombord och placeras på sina rätta platser. Hur många alster det handlar går inte att säga exakt, men räknar man med all slags material så har 6 808 verk bokbussens index.

Hur länge jobbet tar beror också lite på hur många som har möjlighet att hjälpa till.

– Jag hoppas att bussen är fylld och startklar vid utgången av nästa vecka, säger Backström.

Bokbussen är efterlängtad har det visat sig. Bibliotekspersonalen har fått ta emot otaliga förfrågningar om när bokbussen rullar igen.

Det exakta datumet för när bussen börjar köra sina rundor igen meddelas senare. Rutt och tidtabell är samma som förut, det vill säga bokbussen kör skilda rutter udda veckor och jämna veckor.

Mer läsning