Boka festlokal i Sibbo via ny portal

VILL DU HYRA? Sjukhusets tidigare festbyggnad hör till objekten som kan hyras via Sibbohuset. Bild: Kristoffer Åberg

Nu är det möjligt att boka mötes-, evenemangs eller festlokaler i Sibbo via en elektronisk portal.

Letar du efter en möteslokal för din förening, en lämplig plats för bröllop eller kanske för en teaterföreställning? I Sibbo har man nu samlat mötes-, evenemangs- och festlokaler till en webbportal som kallas Sibbohuset. Portalen är öppen för alla och där kan man boka lokaler eller lämna bokningsförfrågningar. Sibbohuset har grundats av Sibbo kommun som också upprätthåller portalen.

– Kommunen vill erbjuda sina lokaler till kommuninvånare vid de tidpunkter som lokalerna annars skulle stå tomma, säger kommundirektör Mikael Grannas. Vi vill också ge den här möjligheten till alla andra aktörer. Vi önskar att vi på det här sättet kan stödja föreningsverksamhet och ordnandet av evenemang i Sibbo.

I Sibbohuset finns sådana kommunägda lokaler som kan hyras för kortvarigt bruk, och tjänsten innehåller också lokaler som hyrs ut av sammanslutningar och föreningar.​ När verksamhetens inleds finns bland annat Östanåparkens festsal, kommunstyrelsens mötesrum och Wessmansalen med av kommunens lokaler.

– Utbjudet av lokaler utvidgas småningom, säger tekniska direktören Ilari Myllyvirta. Alla som hyr ut mötes- eller festlokaler i Sibbo kan anmäla sin egen lokal till portalen Sibbohuset. Vem som helst kan komma med avgiftsfritt.

Ägarna till lokalerna beslutar själva i vilken utsträckning och på vilka villkor de vill hyra ut sina lokaler via Sibbohuset. Man kan anmäla sin lokal till tjänsten genom att fylla i en blankett som finns på sajten www.sipootalo.fi.

Sibbohuset kan användas avgiftsfritt såväl av den som söker en lokal som den som erbjuder lokaler. Kunden betalar endast hyra för själva lokalen och eventuella tilläggstjänster. Vem som helst kan använda Sibbohuset för att hitta en lämplig lokal och tjänsten kräver inte registrering.

Att kunna erbjuda bättre och effektivare tjänster via digitalisering är enligt Mikael Grannas en kärnpunkt i Sibbo kommuns strategi.

– Sibbohuset är en helt ny slags digital plattform som är öppen för alla aktörer, och den är ett bra exempel på hurdant mervärde man kan producera med hjälp av digitalisering, säger han.