Bluesrockarkvinna föds på nytt med färskt album

COMEBACK. Finlands bästa rocksångerska anno 1976 är tillbaka på den finländska scenen. Annika Andersson (fd. Salminen) och The Boiling Blues Band turnerar med nya skivan Reborn och gästar Borgå i början av september. Bild: LoEmma Nilsson

Hon kallas ofta för den finska kvinnorockens drottning. På 1970-talet turnerade Annika Andersson bland annat med Hurriganes och värmde upp publiken inför brittiska Dr. Feelgood. Nu gör hon comeback med albumet Reborn.

"Enkelit heittää arpaa, kaikki on vain sattumaa" sjöng Annika Andersson – eller Salminen som hon hette då – 1978 på soloalbumet Itseteossa. Carly Simons signaturlåt Nobody does it better från Bond-filmen The spy who loved me blev en jättehit i finsk översättning, och samma gällde Buddy Hollys låt It's so easy som också gav namnet på skivan.

Annika Anderssons kraftfulla röst och uttrycksfulla sound gick hem både hos fansen och hos kritikerna och på kort tid etablerade hon sig på en av Finlands främsta bluessångerskor som inte drog sig för att sjunga också rock och punk. 1976 valdes hon rentav till Finlands bästa rocksångerska.

Utöver att hon sjöng i det egna bluesrockbandet Dead End 5 så turnerade hon också med sjuttiotalsstorheter som Hurriganes och lämnade också avtryck i schlagerkretsarna genom flitigt turnerande med bland annat Danny och Freeman.

Pånyttfödd

Sedan blev det tyst på musikfronten. Annika Andersson lämnade blusen, rocken, schlagern och Finland, och flyttade till Sverige. Bit för bit har bluesen kopplat greppet om henne igen, och med sitt nya band The Boiling Blues Band återvänder hon till musikscenen och föds på nytt som artist.

Comeback gör hon med nya albumet Reborn, pånyttfödd, och med en rad pinfärska bluesrock-låtar i bagaget är hon nu ute på turné.

– Musiken har alltid funnits där. Den har aldrig släppt taget om mig, och nu har det återuppstått i både själ och hjärta, säger Andersson på sin webbplats. Jag ser det som en återfödelse – en pånyttfödelse – av det jag alltid varit och där jag alltid känt mig hemma. I bluesen, musiken, och tillsammans med andra fantastiska musiker där jag får leva ut med min sång.

Bluesrockturné

I början av september gästar Annika Andersson med band (Johan Östergård på gitarr, Ola Göransson på trummor, Morgan Korsmoe på bas) Finland och uppträder i Sello-salen i Esbo samt på Kulturhuset Grand i Borgå.

Den finländska publiken har en bluesstimmig och rockig konsert att se fram emot, och det perfekta sjuttiotalssoundet bryter igenom bland annat i låten 20 miles north – som också finns med på det nya albumet.

Konserten bjuder också på annat än låtnyheter: vänner av sjuttiotalets bluesrock kommer alldeles säkert att få sitt lystmäte stillat. Annika Andersson och gänget lär bland annat bjuda på en rad låtöverraskningar, till exempel på inhemska rockklassiker ur Hurriganes produktion.

Bluesrockaren Annika Andersson (fd. Salminen) och svenska bandet The Boiling Blues Band uppträder lördagen den 7 september klockan 19 på Kulturhuset Grand i Borgå (fredagen den 6 september klockan 19 spelar de i Sello-salen i Esbo).

Konserten räcker cirka 1 timme och 45 minuter utan paus.

Biljetter 31 euro från Grand Luckan, tfn 019–582 002 eller luckan@grand.fi.

Mer läsning