Blött krut och uddamålsmatcher

AVGÖRARE. PSS-kaptenen Noona Björkman sänkte TPS i förlängningens sista minut. Bild: Tommi Willberg

PSS har endast nätat tre gånger på ordinarie speltid under de senaste två månaderna. Mot TPS blev det ändå seger trots blött krut och Borgådamerna hänger fortfarande med i kampen om hemmafavören.

PSS-TPS 2–1 e förl. (1–1, 0–0, 0–0, 1–0)

Det satte hårt åt, men PSS knep slutligen två viktiga seriepoäng i årets första ligamatch som var målfattig men händelserik. PSS-kaptenen Noona Björkman var mycket lättad efter säsongens andra förlängningsseger och totalt femte uddamålsmatch på tio matcher.

– TPS har alltid varit en likadan jämn motståndare för oss. Känslorna svallar och det är mycket fart, precis som i nu. Vi har haft en lång paus sedan senaste match och vi ville ge järnet och inleda året med ett brak, säger Björman som avgjorde matchen 45 sekunder före slutsignalen.

Och visst inleddes året med ett bra – bokstavligen. En TPS-spelare tvingades hoppa av då hon fick en armbåge i ansiktet så att ena ögat svällde igen, PSS Annina Levälampi fick sig en ordentlig smäll i huvudet då en motståndare ramlade på henne efter en kontakt och värst gick det för Julia Turunen som flög in i sargen och skadade knät. TPS poängetta Milla Nordlund fick matchstraff i situationen där Turunen skadade sig, trots att det verkade som att inget regelbrott skedde.

Matchens avgörande kom under Nordlunds fem minuters utvisning då Björkman smällde in bollen ur luften på en strålande passning av Ella Holmberg.

– Vi försökte bygga ett skottläge åt mig eller åt Holmberg på andra kanten. Jag har gjort liknande mål förr och såg ur ögonvrån att hon slänger en passning åt mig, säger Björkman.

Sex matcher hemma, två borta

Det var tredje matchen i rad som PSS endast gjort ett mål under ordinarie speltid. Sammanlagt har PSS gjort 34 mål på tio matcher och lagets målsnitt är bland de sämsta i ligan.

– Ärligt sagt så har vi haft det svårt att göra mål redan under en lång tid. I dag var det kanske så att båda lagen försvarade jäkligt bra? säger Björkman och drar en djup suck.

Att VM- och julpausen orsakat att PSS endast spelat tre ligamatcher på de två senaste månaderna underlättar heller inte i jakten på flytande anfallsspel.

– Det försvårar allt. Framför allt är det svårt att förbereda sig för matcher på den mentala sidan då man inte har någon rutin.

I och med segern är PSS sexa i serien på samma poäng som femman EräViikingit och två poäng bakom SSRA (som spelat en match mer än PSS) som har hand om den sista placeringen som ger hemmafavör i kvartsfinalskedet. PSS återstående matchprogram är något lättare än rivalernas då sex av de sista åtta matcherna spelas på hemmaplan och man bland annat möter hela bottentrion ÅIF, O2-Jyväskylä och NST.

– För att nå hemmafavören behöver vi nödvändigtvis inte göra så mycket flera mål bara vi inte låter motståndaren näta ofta, säger Björkman.

Mer läsning