Blomsteräng växer fram på grön rappning

BLAD I BLIVANDE. Rustam Qbic sprejar fram färgskiftningarna i ett av de många blad som håller på att växa fram på Aravahuset i Nickby. Bild: Kristoffer Åberg

Svajande blomstjälkar, smäckra kronblad och små människoliv har under veckan som gått invaderat väggarna på det mossgröna Aravahuset i centrum av Nickby.

Bakom den frodiga växtligheten står den ryska konstnären Rustam Qbic som tidigare har målat närmare tjugo muralmålningar världen över. Nu står Sibbo och Nickby i turen som ett led i det riksomfattande stadskonstevenemanget Upea17 där framstående konstnärer pryder väggar och offentliga platser med konstverk.

Qbic justerar kranbilens arm för att få korgen på exakt rätt plats. Med svepande drag – nästan som om han hade en pensel i handen – för han sprejflaskan upp och ner och lockar fram ytstrukturen på ett stort blomblad.

En bit längre upp längs med stjälken, ihopkrupen mitt bland kronbladen sitter ett barn och tittar ut över konturerna till det som ska bli en hel blomsteräng. Tankarna går osökt till någon av Elsa Beskows sagoillustrationer.

Framtidens fröer

– Det här blir en trädgård med barn, det handlar om framtiden om kommande generationer, säger Qbic.

Fasaden bakom husknuten, mot Sockengården till, pryds av en äldre herreman med en bok i handen. Det är inte vilken bok som helst, utan en bok där en pip – som på en vattenkanna – sticker ut mellan pärmarna. På ett symboliskt plan delar mannen med sig av sin kunskap och sin visdom till de omgivande ängarnas unga, spirande fröer.

Tänkte du på Nickby och Sibbo då du skapade motivet?

– Det gjorde jag faktiskt inte. Skissen till muralmålningen hade jag gjort tidigare och att jag valde ut just den beror på att den passar en byggnad som det här, med många fönstermellanrum och så.

Rustam Qbic började, som så många andra graffitikonstnärer, med att spreja taggar och sprutmåla enkla bilder. Han insåg snabbt att han ville byta stil och locka fram väggmålningar med dragning mot klassisk konst.

Sprejat storverk

Oftast arbetar han med pensel eller med målarrulle, men i Nickby har han fått lov att plocka fram sprejburkarna.

– Jag visste inte att husfasaden skulle vara så här sträv och grov. Sprejmålning är det enda som fungerar och det går åt massor av burkar. Jag får beställa flera varje dag.

Muralmålningen på Aravahuset i Sibbo håller sakta på att växa till sig och när den står klar – på fredag då Sibbo firar namnsdag – hör den till Rustam Qbics största väggkonstverk. Det är inte vardagsmat att få ta sig an hela byggnader för ett enda verk, men för Qbic är storleken inget problem.

– Det är inte särskilt svårt att få perspektivet rätt, säger han. Jag drar upp konturerna först och fortsätter sedan spreja och fylla i de större färgsjoken.

Synliga väggar

Planerare Suvi Tuiskunen på Sibbo kommuns teknik- och miljöavdelning jobbar i Aravahuset och har intresserat följt med hur muralmålningen framskrider. En del av spänningsmomentet grundar sig på hennes roll i det hela: Tuiskunen fungerar som projektets koordinator och det är på hennes axlar att se till att målningen blir klar på utsatt tid.

Varför valde ni just Aravahuset?

– Vi ville att konstverket skulle placeras på en central plats, så att det syns. Dessutom så var det ändå dags att förnya målarfärgen på byggnaden och på det här sättet kunde vi slå två flugor i en smäll.

Tuiskunen tillägger att muralmålningen sitter bra i omgivningen, med det intilliggande biblioteket och Nickby hjärta ett stycke längre bort längs med Stora byvägen.

Hur hittade ni Rustam Qbic?

– Producenterna för Upea-festivalen föreslog ett antal konstnärer för oss och vi fastnade för honom. Vi ville ha naturelement som en del av motivet.

Kommunens jury, som förutom Suvi Tuiskunen bestod av byggnadstillsynschef Ulla-Maija Upola och kulturdirektör Anne Laitinen, fick bekanta sig med Qbics skisser i förväg, och de har också till vissa delar kunnat påverka muralmålningens utseende.

Hur har folk reagerat på målningen?

– Jag har pratat med flera förbipasserande och alla, eller nästan alla, har varit väldigt förtjusta. Folk har gillat helheten och vi räknar med att Sibbo ska få positiv uppmärksamhet också bortom kommunens gränser, säger Suvi Tuiskunen.

Aravahusets nya ansikte(n) invigs på fredag, då med en folkfest som pågår mellan klockan 13 och 15. Den som känner sig inspirerade av Rustam Qbics konst har även chansen att ta till färgerna – till kritorna i det här fallet – och pryda asfalten kring byggnaden.

13

Sibbo är en av fjorton städer som deltar i stadskonstevenemanget Upea17.

20

permanenta muralmålningar skapas inom ramen för evenemanget.

2

Det är andra gången som den riksomfattande festivalen med fokus på konst i det offentliga rummet ordnas.

För mera information se www.upeart.com/upea17.