Blomster knep första FM-titeln med bara en sekunds marginal

FULLTRÄFF. Anders Blomster från OK Trian knep i lördags sitt första FM-guld på seniornivå. Bild: SSL

Cykelorientering. OK Trian fick en förträfflig avslutning på säsongen då årets sista FM-tävlingar under veckoslutet avgjordes i Lahtis. Främst tänker man på Anders Blomster som i herrarnas sprinttävling knep karriärens första FM-titel på seniornivå.

Lördagens tävling i H21 var från början till slut en duell mellan Anders Blomster från östnyländska OK Trian och André Haga från OK Botnia. I mål var skillnaden mellan FSO-representanterna en futtig sekund till Blomsters favör.

– Jag har haft en knepig säsong med många skador, men formkurvan har pekat uppåt så jag hade nog siktet inställt på en medalj. Att farten räckte till en plats på guldpallen kom ändå som en liten överraskning, säger Blomster.

Tjugotvåårige Anders Blomster har kammat hem åtskilliga FM-medaljer i såväl junior- som ungdomsklass men på seniornivå har framgångarna hittills låtit vänta på sig.

Jag satsade på att orientera utan bommar men körde ändå förbi ett par kontroller och tog dessutom ett olyckligt ruttval.

Den färska guldmedaljören betraktar inte sitt lopp som någon fullträff men var nöjd med det tempo han lyckades hålla uppe på den 9,3 kilometer långa banan.

– Jag satsade på att orientera utan bommar men körde ändå förbi ett par kontroller och tog dessutom ett olyckligt ruttval. I början av loppet hade jag rejält med mjölksyra i benen men mot slutet började det kännas bättre, säger Blomster.

Veteranen körde bra

OK Trians FM-medaljörer säsongen 2016.

Medeldistans:

Guld: Ingrid Stengård D21.

Silver: Jesper Lindahl H20, Patric Östergård H50.

Sprint:

Guld: Anders Blomster H21.

Brons: Mikael Salo H45, Patric Östergård H50.

Parsprint:

Silver: Emil Sevelius och Jesper Lindahl H20.

Brons: Patric Östergård och Mikael Salo H80.

Långdistans:

Silver: Ingrid Stengård D21, Jesper Lindahl H20, Jannoca Lindahl D15.

Brons: Patric Östergård H50.

OK Trians veteraner Mikael Salo (H40) och Patric Östergård (H50) kammade hem var sin bronspeng i lördagens sprinttävlingar.

FM-veckoslutet i Lahtis avslutades med tävlingar på långdistans på söndagen. På damsidan kom Ingrid Stengård tvåa, en dryg minut bakom segrande Marika Hara från Tammerforsklubben KooVee.

För var sin silverpeng noterades även syskonen Jesper Lindahl (H20) och Jannica Lindahl (D15) medan Patric Östergård knep brons i H50. Nämnas kan att Östergård knep medalj i säsongens samtliga fyra FM-evenemang.

Efter tävlingarna i Lahtis nominerades Finlands trupp till världscupfinalen som sista veckoslutet i september avgörs i Litauen. OK Trians cykelorienterare utgör en fjärdedel av den blåvita truppen eftersom såväl Ingrid Stengård (D21) som Anders Blomster och Jesper Lindahl (H21) får åka till Litauen.

Tävlingsmässigt har den gångna säsongen varit en fullträff för OK Trian. Enligt FM-poängstatistiken är klubben i år bäst på cykelorientering i i Finland (delad första plats med Rajamäen Rykmentti). Som arrangör har OK Trians medlemsföreningar i år arrangerat sex motionsorienteringar och ett nationellt evenemang.

PÅLITLIG MEDALJPLOCKARE. Ingrid Stengård vann under säsongen bland annat VM-guld i stafett samt två individuella FM-medaljer. Bild: SSL

Mer läsning