Bloggarpar testar allemansrätten mellan Borgå och Åland

I STARTGROPARNA. Dagen före avfärd tog nick Burns och Margherita Ragg det lugnt i Gamla stan i Borgå. Bild: Mikael Grönroos

Hur fungerar allemansrätten? Bland annat det ska två bloggare ta reda på under sin vandring från Borgå västerut.

På lördagsmorgonen tar Margherita Ragg och Nick Burns sina ryggsäckar och styr kosan från Borgå mot Box i Sibbo. Det italiensk-australiska paret ska vandra i 38 dagar, så är det planerat, för att nå fram till Åland.

– Det var min idé, säger Burns.

Han säger sig vara tokig i Finland och paret har besökt Finland flere gånger tidigare.

– För några år sedan gjorde vi Camino de Santiago, vilket är en rätt lång vandring. Jag tänkte att varför inte gå ytterligare en lång vandring? Helst en rutt som inte är så känd.

Att gå tvärs över norra Spanien från Saint-Jean-Pied-de-Port till Santiago de Compostela är en promenad på ungefär 800 kilometer. Till Åbo och därifrån till Åland är det inte lika lång väg, trots att man inte tänker ta den rakaste vägen.

Vi ska försöka undvika huvudvägarna. Det är inget problem om vi får vandra ett par, tre kilometer extra.

Ursprungligen var tanken att gå från norra till södra Finland eller tvärtom.

– Så hittade vi Kungsvägen och då tänkte vi att den ska vi göra, säger Ragg.

Och så ska det bli, men med en viss modifikation. Från Borgå och Box för det vidare mot Sibbo storskog där man slår upp sitt tält och från Helsingfors går paret vidare västerut. Noux, Ekenäs, Fiskars, Hangö, skärgårdshavet, Bengtskär, Nådendal, Åbo och den åländska skärgården finns med i planerna.

– Vi frågade folk från de olika regionerna och fick förslag på olika ställen som vi borde besöka. Och de ligger ju inte på en rak linje.

När vi kom till Finland för första gången 2014 fick vi höra om allemansrätten och vi tyckte att det var en fantastisk idé.

Ska utforska allemansrätten

Att gå 20, 30 kilometer varje dag är inget stort problem i sig. Utmaningen är att bära ryggsäcken med tält och annat campingutrustning och att hitta de mindre trafikerade vägarna.

– Vi ska försöka undvika huvudvägarna. Det är inget problem om vi får vandra ett par, tre kilometer extra.

Ragg och Burns är bloggare, hon skriver och han fotograferar, och på deras blogg kommer de att redovisa sina äventyr under den dryga månad som är framför dem.

Ett fenomen kommer de att uppmärksamma särskilt noga, nämligen allemansrätten, som Finländarna tar som självskriven men som är ett mindre känt begrepp utanför Norden.

– När vi kom till Finland för första gången 2014 fick vi höra om allemansrätten och vi tyckte att det var en fantastisk idé. Många bloggare har skrivit om den men ingen har egentligen utforskat den. Så vi tänkte att vi skall pröva på och berätta för våra läsare hur den fungerar.

När de intervjuas i Gamla stan i Borgå är vädret så bra som det kan bli med solsken och över 25 grader varmt i skuggan. Det troliga är att vädret inte kommer att visa upp en lika solig sida under alla de cirka 40 dagar som paret Ragg-Burns är ute och går.

– Jag hoppas på bra väder, för att kunna njuta av solnedgångar och det faktum att det aldrig blir mörkt, att kunna uppleva nationalparkerna när de är som allra bäst.

Mer läsning