Blivande läkaren Nordström startar mot FSSM direkt från skolbänken

SIBBOGÄNG. Sibbo-Vargarnas Alexander Lindén, Joakim Nordström och Simon Lindström flankerat av första års-seniorerna Benjamin Holmgren och Jonas Nordström. Bild: Kim Nordström

I dag skjuts startskottet för årets Finlands Svenska Skidförbunds Mästerskap som i år ordnas i Larsmo. Det finns massor av östnyländsk färg i mästerskapen. Bland dem finns Sibbo-Vargen Jonas Nordström.

Jonas Nordström är på gott humör inför FSSM. Han har nyss kommit hem från en föreläsning på Helsingfors universitet där han är andraårsstudent på medicinska fakulteten. Nu får han börja koncentrera sig på de finlandssvenska mästerskapen.

Eller får han?

– Jag har ännu obligatorisk undervisning (i dag) på morgonen mellan åtta och tio. Sedan kör jag upp till Österbotten, säger Nordström.

Det är inte alldeles lätt att kombinera läkarstudierna med idrottande på toppnivå, men Nordström fixar ekvationen.

– Jag vill visa med mitt exempel att det går att göra. Jag har tyckt om det och det passar mig.

Nordström har blivit något av en expert på att använda sin tid effektivt. Han har inte behövt göra några större kompromisser vad det kommer till tränings- eller tävlingskalendern men ibland måste man trappa ner ett snäpp.

Lärt sig massor

Nordström kom in till "medi" på första försöket och han har stortrivts. Genast under de första veckorna fick han en stor dos värdefull lära, speciellt för en idrottare.

– "Medi" börjar med grunder i ämnesomsättning. Man lär sig hur kroppen funderar, berättar Nordström.

För tillfället har studierna fördjupats då Nordström läser om endokrinologi – intressanta grejer, enligt den unga längdåkaren. Efter det pågående läsåret har han avverkat en tredjedel av läkarexamen men fortsatt specialiseringsutbildning finns i planerna.

Seniordebutant

Till Larsmo åker Nordström med en liten oro i bakhuvudet. Ryggproblem har ställt till det för honom under de senaste veckorna men de har lättat på sistone.

– Ryggen känns riktigt bra. Den har krånglat lite i klassisk stil.

Nordström deltar i kväll i herrarnas sprint med fristil och i morgon på 15 kilometer klassiskt. Också söndagens stafett står på programmet.

– Sprinten är min paradgren. Fristil är min starkare disciplin. Det här är mitt första år i seniorklassen men jag ska nog klara av att vara i topp-10, till och med topp-5 om allt går bra. Jag kan också lyckas på 15 kilometer men det är lite osäkert på grund av ryggen.

Hur högt rangordnar du FSSM?

– Det är ett av de större veckosluten. Ett mästerskap, men inte lika stort som FM, säger Nordström.

Vad är ditt bästa FSSM-minne?

– FSSM i hemmaknutarna i fjol och då jag tog mitt första individuella guld. Jag tror det var i P16-klassen på distansen 8 kilometer.

Både små och stora

Nordström är en av tiotals östnylänningar i FSSM. Sibbo-Vargarna skickar ett tjugotal åkare till mästerskapen medan Borgå Akilles namnlista är snäppet längre. Kent Lindholm är Lovisa Tors ensamma representant och han hör till mästerskapets yngsta idrottare.

Förutom i regionens föreningar finns bekanta namn också i andra föreningars färger. Bröderna Remi och Kevin Lindholm tävlar för IF Minken medan ett annat brödrapar, Joachim och Johan Gustafsson, stakar på i IF Femmans färger.

FSSM 2018 ordnas i Larsmo den 9-11 februari.

I dag står sprinterna på programmet. Herrarnas sprintbana är 1,3 km lång medan damerna och juniorerna (14-, 16- och 18-årsklassen) tävlar på en 1,1 km lång bana. Sprinterna åks med fri stil.

I morgon är det dags för de individuella distanssträckorna med klassisk stil. Den yngsta tävlingsklassen är för pojkar och flickor 10 år medan de äldsta herrarna deltar i 65- och de äldsta damerna i 45- årsklassen. Den allmänna herrklassens distans är 15 km, damernas är 10 km.

På söndag åks stafetterna samt seniorernas lagtävling.

Läs mer om tävlingarna på arrangörens webbplats: http://www.larsmoif.idrott.fi/skidakning/fssm_2018/