Blåvita båtpiloter dubblerade i EM

EM-SILVER. Magnus Sederholm från Borgå tog för andra året i svit EM-silver i banbåtsklassen Formel 4. Bild:

I banbåtsklassen Formel 4 har Juho-Matti Manninen som kör för Sibboteamet Motor Mix Racing Team gått från klarhet till klarhet under säsongens lopp med ett färskt EM-guld som senaste bevis. I Europamästerskapen som under veckoslutet avgjordes i engelska Stewartby Lake lyckades även Magnus Sederholm från Borgå upprepa sin fjolårsbedrift med ett EM-silver som utdelning.

Finsk båtsport lever och mår bra. I kungsklassen F1 finns två blåvita piloter i form av Sami Seliö och Filip Roms och framtiden ser trygg ut med Europamästaren i Formel 4 Juho-Matti Manninen och EM-tvåan Magnus Sederholm som senaste exempel.

– Inför tävlingarna var förväntningarna inte alltför höga och jag skulle ha gett bra betyg för en fjärde plats och nöjaktigt för en femte-sjätte plats. Mot den bakgrunden känns silverpengen nästan som en fullträff, säger Sederholm.

Borgåkusken valde att stå över den dyra VM-serien och satsa på EM-tävlingarna som avgörs med fyra starter under ett och samma veckoslut. Den här gången stod Stewartby Lake i England som arena för mästerskapen.

– Det blåste hårt och den kraftiga vinden ställde till problem för många ekipage. Min båt är byggd år 2001 och avsedd för den gamla F4-klassen med effektivare motorer och klarar sig därför bra i tufft väder. Där som konkurrenterna var på vippen att gå runt var det bara för mig att ösa på för fullt.

Snabbast i tidskörningen var inte helt oväntat Juho-Matti Manninen som kör för Motor Mix Racing Team från Sibbo. Manninen har under den här säsongen redan vunnit både VM-, NM- som FM-guld och fick således axla favoritskapet även i EM-tävlingarna.

SUVERÄN. Juho-Matti Manninen som kör för Motor Mix Racing Team från Sibbo har vunnit rubbet i klassen Formel 4 den här säsongen. Bild: Fred Emeny

Nästa säsong öppen

Europamästerskapen i Formel 4 i Stewartby Lake.

Slutresultat: 1. Juho-Matti Manninen Finland 1 200 poäng, 2. Magnus Sederholm Finland 900, 3. Ben Morse England 619, 4. Morgan Jernfast Sverige 367, 5. Nikita Lijcs Lettland 338, 6. Ben Jelf England 317, 7. Kalle Viippo Finland 307, 8. Dominic Stahl Ryssland 164, 9. Sam Whittle England 148, 10. Leon King England 97, 11. Rob Vears England 52, 12. Nena Sunde Norge 30.

Manninen pallade för trycket och vann samtliga tre tävlingsheat (det fjärde heatet inhiberades på grund av mörker). Sederholm slutade tvåa lika många gånger och tog hand om silvermedaljen medan bronset gick till hemmakusken Ben Morse.

– Allt gick enligt planerna, pålposition och säker men aggressiv körning i samtliga heat. Förhållandena var ytterst krävande och man var faktiskt tvungen att utnyttja all den erfarenhet man skaffat under årens lopp, säger Juho-Matti Manninen, som under den gångna säsongen med undantag av en start (tvåa efter tekniska problem) vunnit samtliga tävlingsstarter.

Juho-Matti Manninen kom till Motor Mix Racing Team i mitten av fjolårssäsongen och vann redan under premiärsäsongen EM-guld för Sibboteamet. I år har han tagit pålposition i alla tävlingar och med fyra mästerskap i bakfickan kan man med fog snacka om jackpot.

– Vi har inte ännu hunnit förhandla om nästa säsong med Manninen eftersom vi ville fokusera på den här säsongen till hundra procent innan vi börjar förbereda den nästa, säger Roger Lönnberg, manager för Sibboteamet.

– Det intressanta är att båten vi ursprungligen tänkte använda den härsäsongen fortfarande står oanvänd eftersom vi började säsongen med fjolårsbåten och aldrig kände behov att ta den nya båten i bruk. Vi ligger med andra ord ett steg före i utvecklingen inför säsongen 2017, säger Lönnnerg.

Mer läsning