Blåvit tjejduo seglade till VM-guld

NUMMER ETT. Sirre Kronlöf och Veera Hokka är färska ungdomsvärldsmästare i 29er-klassen. Bild: Christophe Launay

SEGLING. Borgåbördiga Veera Hokka tog tillsammans med Sirre Kronlöf hem VM-titeln i 29er-klassen i ISAF:s (Internationella Seglingsförbundet) världsmästerskapstävlingar för ungdomar.

Den blåvita tjejduon var starka genom hela VM-regattan i malaysiska Langkawi och låg i en knapp ledning inför den trettonde och sista starten.

I de tolv första starterna hade Veera Hokka och Sirre Kronlöf radat upp placeringarna 2, 3, 3, 7, 1, 4, 2, 8, 9, 11, 1 och 3.

Den avgörande starten präglades av lätta vindar och var knepig för samtliga båtlag som aspirerade på en VM-medalj.

På det första motvindspartiet tog sig finländarna förbi danska utmanarna Lärke Graversen och Iben Christensen och på det sista medvindspartiet lämnade man spanska syskonen Carla Munte Carrasco och Marta Munte Carrasco bakom sig.

Hanterade pressen

I den sista starten slutade finländarna bara på en trettonde plats men eftersom det sämsta resultatet ströks från listorna var den blåvita guldfesten ett faktum.

Veera Hokka och Sirre Kronlöf vann slutligen VM-guld med sammanlagt 53 placeringspoäng och lämnade silvermedaljörerna Lärke Graversen och Iben Christensen samt bronsparet Greta Stewart och Kate Stewart från Nya Zeeland bakom sig med fyra poängs marginal. Syskonen Carrasco slutade fyra ned 58 poäng.

– Det är helt otroligt! Det var så tajt i den sista starten och vi hade en enorm press på oss men klarade det bra. Vi visste att spanskorna är jätteduktiga i lätta vindar och var lite oroliga men det löste sig till slut, säger den finländska guldduon.

Tredje guldet

Seglingsklassen 29er är lillasysterklass till OS-klassen 49er och 17-åringarna Kronlöf och Hokka, som är klasskamrater vid Backasbrinkens idrottsgymnasium och representerar Espoon Merenkävijät, siktar på att flytta upp till den större klassen och sikta mot OS i Tokyo 2020.

– Guldet betyder otroligt mycket för oss. Den här säsongen har inte varit helt problemfri för oss men det här resultatet visar att allt arbete lönat sig.

Finland har genom tiderna tagit tio medaljer i ungdoms-VM (ISAF Youth Sailing World Championship), som nu arrangerades för 45:e gången. Kronlöfs och Hokkas guld är den tredje blåvita världsmästartiteln i sammanhanget.

Tom Rindell tog det första guldet 1982 i E-jolle och Risto Tapper upprepade bravaden i samma klass sex år senare.

Blandade känslor

Finland var ytterst nära en medalj även i pojkarnas Laser radial men Oskari Muhonen drog på sig en gul flagg för upprepad rullning av båten. Därmed förbyttes en säker silverpeng till en tionde plats.

– Finaldagen var så tudelad att det är svårt att beskriva känslorna. I den ena stunden får man erbjuda en tröstande famn och i den andra fira ett världsmästerskap, säger Vili Kaijansinkko som fungerade som tränare för det finländska laget i VM-tävlingarna i Malaysia.

På det hela taget var finländarnas VM-insats fullt godkänd. I pojkarnas 420-klass slutade Jakob Eklund och Anton Eklund på en tolfte plats och i motsvarande klass bland flickorna noterades Saara Tukiainen och Emilia Winqvist för samma placering.

I pojkarnas 29er-tävling belade Alexander Grönblom och Martin Mikkola en trettonde plats medan Suvi-Tuuli Wikström tog en 22. plats i flickornas Laser radial.

Fakta

VM-resultat

LANGKAWI. Junior-VM, finländarnas slutresultat:

Flickor:

29er: 1) Sirre Kronlöf/Veera Hokka Finland 53 poäng, 2) Lärke Graversen/Iben Christensen Danmark 57, 3) Greta Stewart/Kate Stewart Nya Zeeland 57.

420: 1) Julia Szmit/Hanna Dzik Polen 29,... 12) Saara Tukiainen/Emilia Winqvist Finland 81.

Laser Radial: 1) Maria Erdi Ungern 23,... 22) Suvi-Tuuli Wikström Finland 154.

Pojkar:

Laser Radial: 1) Alistair Young Australien 32,... 10) Oskari Muhonen Finland 112.

420: 1) Will Logue/Bram Brakman USA 22,... 12) Jakob Eklund/Anton Eklund Finland 91.

29er: 1) Peter Lin Janezic/Anze Podlogar Slovenien 46,... 13) Alexander Grönblom/Martin Mikkola Finland 148.

Fakta

29er

Klassen kom till för 18 år sedan.

Är lillasyster till olympiaklassen 49er FX.

Design: Julian Bethwaite, 1997.

Längd/bredd: 4,45 m, 1,77 m.

Vikt: 90 kg.

Segelyta: 27,5 kvm.