Bland vikingar och fornfinnar

INLEVELSE. När vikingaäventyret börjar försvinner Jenny Törnroos och Harriet Rautanen och ger plats åt Rauni och Hagar. – Vi är tusen år tillbaka i tiden, och lever våra roller. Kommer det en bil eller ett flygplan så ser vi det inte ens. Bild: Erika Lindström

Dramatiserad vandring. Vid bron över det som en gång var en vallgrav runt borgen på Borgbacken står två kvinnor; en viking och en fornfinne. Under Porvoon Teatteris sommaräventyr möts de två och deras kulturer.

När barnfamiljerna kommer till samlingsplatsen på Borgbacken är det första de ser vikingen Hagar och fornfinnen Rauni, eller Harriet Rautanen och Jenny Törnroos i tidsenliga kläder. Rautanen och Törnroos ska guida gruppen genom forna seder och bruk i ett riktigt äventyr.

Gruppen av ivriga barn och medföljande vuxna delas in i två grupper. Den ena får följa med Rauni, den andra med Hagar, Ingvar sen blides dotter.

– Trevlig resa tusen år bakåt i tiden, önskar de två grupperna varandra, och går åt olika håll.

För att deltagarna riktigt ska komma i stämning får de dra på sig kläder som passar för rollen – för alla deltagare har en roll i vikingaäventyret.

– Mitt namn är Rauni, och jag hör till tavaststammen. Nu är ni också fornfinnar, säger Törnroos och låter sin grupp få både kåpa, ett bälte och det viktigaste av allt – en dolk att använda då man samlar mat och annat man behöver göra i skogen om man är fornfinne.

Kunskap på köpet

Under den timme äventyret pågår hinner fornfinnarna lära sig vad man kan äta i naturen och hur man levde förr. Vikingarna får veta hur man idkade handel och färdades över haven.

– Vi drar svärd och leker att vi slåss, hela gruppen. Till sist märker vi att vi alla egentligen är ganska lika, fast våra gudar heter olika, säger Rautanen.

De två grupperna letar på var sitt håll efter en handelplats där de kan köpslå, fornfinnarna vill byta bort sin säd och sina pälsar och vikingarna sitt salt. När de två grupperna sedan stöter på varandra blir det lite spänt.

– Vi drar svärd och leker att vi slåss, hela gruppen. Till sist märker vi att vi alla egentligen är ganska lika, fast våra gudar heter olika, säger Rautanen.

Innan man avslutar med havrekakor och dricker en skål ur äkta kohorn hinner vikingar och fornfinnar ännu samarbeta för att hitta Raunis försvunna son Sampo. Han borde ha tänt signalelden på Näsebacken, med gjorde inte det.

Vikingaäventyret på Borgbacken i Borgå ordnades för sextonde gången i sommar. Det är Porvoon Teatteri som står för arrangemanget och Harriet Rautanen har varit med från början. De första somrarna spelade hon viking under varje äventyr, numera hoppar hon in när det behövs.

– Det är alltid lika roligt att göra det här. Berättelsen ger plats för improvisation och den går att anpassa beroende på de som deltar, säger hon.

Tar ännu grupper

Rauni, eller Jenny Törnroos, är egentligen inte aktiv inom Porvoon Teatteri, men ställer mer än gärna upp som fornfinne.

– Jag har varit guide sedan 1999 och tycker om att guida barngrupper.

Hon är lika entusiastisk som Rautanen över manuset som ger skådespelarna en viss frihet. Den här sommaren har hon förvandlat sig till fornfinnen Rauni två gånger i veckan – på finska. Äventyret i tisdags var det enda på svenska i sommar.

– Det är tyvärr svårt att få ihop svenska grupper, konstaterar Törnroos.

De schemalagda vikingaäventyren är slut för i år, men grupper kan beställa vikingavandringar på både finska och svenska också senare under hösten.

Mer läsning