Björnhona med ungar i Vålax

En stor björn rör sig i skogen i Vålax i Borgå och har fastnat på en viltkamera.

Den lilla björnhona som i fjol somras rörde sig mellan Uddas, Pellinge, Ebbo och Seitlax är bara småpotatis jämfört med den stora mammabjörn med två ungar som nu har siktats i Vålax.

– Jag såg fotavtrycket av den lilla och det var mindre än min handflata. Den här är mycket större, den största jag har sett, säger en person som såg den stora björnen på viltkameran, men som vill vara anonym.

– Jag vill varna folk som till exempel springer i skogen. Det är lätt hänt att av misstag komma för nära och då är björnen nog farlig, speciellt om den inte hinner få vittring i tid.

Borgå jaktförenings rovdjurskontaktperson Bror Tallberg vill inte skriva under att björnen är farlig.

– Björnen har god hörsel och gott luktsinne. Den förstår att hålla sig undan och det kan man konstatera eftersom det är så sällan man ser dem, trots att det säkert finns runt fem stationära björnar i Borgåskogarna i dag. Oftast ser man björnarna bara på viltkamerorna.

Björnhane

Ett undantag är den lilla björn som förra sommaren gjorde sin turné runt halva Borgå. Den var ung och oförsiktig och siktades ungefär en gång i veckan på olika håll.

Den stora honan med ungar är betydligt försiktigare.

– Nu vet jag inte om det är ungar som har fötts i vinter eller om det är årsgamla ungar som fortfarande följer sin mamma, säger Tallberg. Vi hade en björn med två ungar också i fjol, det kan hända att det är samma.

– Och eftersom det blir nya ungar vet vi att det finns en hane också. De brukar oftast finnas på samma plats, ganska nära.

Vana vid ljud

Den här tiden av året är björnarna nyvaknade och mycket hungriga.

– Här finns gott om mat. Vi har nästan tusen vitsvanshjortar så det finns att äta, säger Tallberg.

– Här finns också ett stort, nästan enhetligt skogsområde, från Vålax och Ebbo upp ända till Mörskom. Björnarna trivs där de hittar skydd.

Enligt Tallberg har de här Borgåbjörnarna med tiden ändå vant sig vid både ljud och skogsbesökare.

– De föds här och de är vana vid folk. Aggressiva är de inte. Men om man rör sig i skogarna är det bra att till exempel sjunga, med hög röst. Man behöver inte ha god sångröst.

Skadade björnar

Hur många björnar kan man då tänka sig att har plats att bo och jaga i Borgåskogarna?

– Fem björnar, som vi har nu, det börjar vara max, säger Tallberg. De flyttar självmant om det blir för trångt.

Björnjakt är inte aktuellt i våra trakter.

– Det enda är om björnarna blir påkörda och skadas, säger Tallberg. Då har vi ett jägargäng som rycker ut, ledda av polisen förstås.

– En skadad björn är farlig. Då gäller det att inte stiga ut och kolla om den ligger i dikesrenen. Hålls i stället inne i bilen och ring 112.