Korven är kung – billigare ingredienser i skolmaten blir sparmål i Borgå

INGA KÖTTBULLAR LÄNGRE. Köttbullarna byts mot broilerbullar och fiskschnitzel byts mot fiskbullar enligt Borgå lokalservice sparplaner. Bild: Kristoffer Åberg

Borgå lokalservice drar sitt strå till stadens program för hållbar ekonomi och föreslår att man stryker både mjukt bröd, ekomjölk och en del salladsingredienser. I stället blir det till exempel mer korv, och broilerbullar i stället för köttbullar i skolor och daghem.

När Borgå ska spara, på grund av coronakrisen, så gör man det på alla fronter. Borgå lokalservice har sin egen lista med sparförslag.

Hit hör bland annat en justering av matlistorna där man går in för billigare ingredienser. På det sättet kan man spara 240 000 euro på årsnivå. Exempelvis byts köttbullar mot broilerbullar och fiskschnitzel mot fiskbullar samtidigt som man ökar på mat som har korv som huvudingrediens.

60 000 euro kan man spara genom att byta ut ekomjölk mot vanlig fettfri mjölk

Man vill ändå inte pruta på ingrediensernas inhemska ursprung.

En övergång från mjukt bröd till enbart knäckebröd sparar 70 000 euro på årsnivå och nästan lika mycket, 60 000, euro kan man spara genom att byta ut ekomjölk mot vanlig fettfri mjölk.

Salladsbordets ingredienser kan bytas ut mot billigare grönsaker och dessutom kan man sätta stopp för möjligheten för alla att fritt välja ett vegetariskt lunchalternativ.

Snökostnader

När det gäller städning konstaterar man att nivån ligger där man lade den 2011 när man gick in för glesare städningsintervaller. Däremot föreslås det att man kunde tvätta fönster och dammtorka där man behöver hjälp av en lyftanordning endast vartannat år i fortsättningen.

Större besparingar väntar man sig inom snösvängen. Ett snödjup på fyra centimeter leder enligt nuvarande avtal till att plogarna åker ut. Den här gränsen kunde justeras uppåt och leda till 200 000 euro billigare kostnader för snöröjningen per år, enligt förslaget.

Mer läsning