Bilklubben firar med trettio jänkare

ORGANISERAR. Konstfabrikens stora sal kommer att fyllas med ett trettiotal amerikanska bilar. Johnny Wikholm har deltagit i planeringen. Bild: Max Nyberg

Custom Car Club firar 35-årsjubileum med en bilutställning. Det blir klassiska amerikanska skönheter för hela slanten.

När Borgåföreningen Custom Car Clubs trettiofemårsdag närmade sig blev det dags att tänka ut hur man bäst skulle fira årsdagen. Svaret blev en jubileumsutställning med klassiska amerikanska bilar och en bunt motorcyklar.

Nästa fråga att lösa blev var man skulle kunna arrangera utställningen. Målet var att få så många bilar som möjligt att rymmas i en hall som duger för publikevenemang. Svaret blev konstfabriken, där man således nu firar föreningens trettiofemårsdag den 10 september.

Förutom amerikanska bilar blir det också live musik, pin up-flickor, mat med amerikanskt tema och, förhoppningsvis, en separat parkering för entusiaster som gärna också visar upp sin egen bil.

Till exempel får vi en Desoto från 1932. Ursprungligen tillverkades inte ens särdeles många.

Länge sedan sist

Föreningens vice ordförande Johnny Wikholm säger att det var på tiden att arrangera en utställning igen. Den förra ägde rum 1993, det vill säga för över tjugo år sedan. Den här gången valde man Konstfabriken som ändå fördel med sig en del utmaningar. Den stora hallen är visserligen förhållandevis stor, men smal. Man får plats för drygt trettio bilar och, i den lilla salen, femton motorcyklar.

JUBILEUM. Föreningen firar 35-årsdag med utställning. Bild: Max Nyberg

– Utrymmesbristen gör att vi bara valde ut de allra bästa fordonen. Vi håller oss till kvalitet. Nu gäller det bara att få in bilarna.

Även om föreningen är baserad i Borgå har man lockat utställningsbilar från hela regionen, däribland Helsingfors, Mäntsälä och Lovisa. Det finns en hel del fina dollargrin i trakten, både från drag race-sidan och från cruisingsidan, så det blev upp till styrelsen att välja ut de bilar som skulle få plats. Där finns också några sällsynta "showstoppers", som Wikholm uttrycker det.

– Till exempel får vi en Desoto från 1932. Ursprungligen tillverkades inte ens särdeles många. Och så får vi en Lincoln Continental och en Plymouth Sport Satellite från 1968.

Sponsorer hjälpte

Den 10 september mellan kl. 10 och 18.

Inträde 10/5 euro. Biljetten ger en rad förmåner hos sponsorföretagen.

Arrangör är Borgåföreningen Custom Car Club.

Utställningen, där man för övrigt bara kan köpa biljett med kontanter och de två första parkeringstimmarna är gratis, har förverkligats i samband med en lång rad sponsorer. Wikholm passar också på att tacka de många företagen som ställt upp. Utan dem hade det helt enkelt inte lyckats.

– Det är inte billigt att ordna en utställning. Nu får vi bara hoppas på att publiken hittar hit.

På föreningen har man märkt hur intresset för amerikanska bilar igen vaknat efter att ha tynat ut kring millennieskiftet. Wikholm vet inte riktigt varför folk igen hittat till dollargrinen.

– Men det rör sig fler amerikanska bilar på vägarna igen.

Föreningen har drygt hundra medlemmar, varav en del har sin egen bil. Resten är familjemedlemmar som åker med på de gemensamma åkturerna. Intresset för amerikanare sträcker sig inte bara till klassikerna i Custom Car Club.

– Klubbens äldsta bil är från 1930-talet. Den nyaste är från 2010-talet. Amerikanska bilar är fascinerande och de snyggaste bilarna som finns. Det är väl mer en livsstil än ett intresse. Vi har en bra gemenskap.

Mer läsning