Lokal klubb för fotoglada fyller femtio, firar med utställning och seminarium med fotofokus

FOTOGLADA. Tia Tallberg har varit med i Kamera-67 sedan starten 1967 medan Leif Wickholm gick med för sju, åtta år sedan. Här begrundar de några av de gamla fotoapparaterna som finns utställda i anslutning till föreningens jubileumsutställning på Grand. Bild: Kristoffer Åberg

Fotoklubben Kamera-67 firar femtio verksamma år med en retrospektiv utställning på Kulturhuset Grand. Utställda är föreningsmedlemmarnas bilder från fem årtionden, med början på 1960-talet och fram till i dag.

Det fanns en tid då varje knäpp kostade. Det säger Tia Tallberg som varit medlem i fotoklubben Kamera-67 sedan den grundades – år 1967 som föreningsnamnet visar på.

– Förut tvingades man tänka noga på bildens komposition innan man tryckte på kamerans utlösare. Filmen eller bildbandet kostade och det kostade också att framkalla bilderna.

Annat är det i dag: det är inte längre dyrt att fotografera. De flesta har en hyfsad kamera inbyggd i mobiltelefonen och man kan knäppa bilder till höger och vänster utan att det kostar någonting extra. Samma fenomen gäller för digitalkameran, som gör det enkelt att bränna av bilder i den takt man vill.

Det märks också på resultatet menar Tia Tallberg.

– Det är synd. Jag tar flera bilder än tidigare och kan fotografera ett motiv ur många olika vinklar, men resultatet blir inte lika bra.

Förut tvingades man tänka noga på bildens komposition innan man tryckte på kamerans utlösare.

Problembilder

Mängden av digitala bilder blir nästan ett problem. De måste lagras någonstans, kanske katalogiseras, och helst ska man ha bilderna sparade på flera olika stället för att riskera att de försvinner till exempel vid ett datorhaveri.

Molntjänster finns det förstås, men hur är det med sett i ett längre perspektiv kan också det bli besvärligt med tanke på lösenord och tillgänglighet. Det är inte som att gå och plocka ner ett fotoalbum från den bortgångne släktingens bokhylla.

– Det är en intressant fråga. Vad händer med bilderna i framtiden? säger Leif Wickholm, medlem i Kamera-67 sedan sju, åtta år tillbaka.

Wickholm, som precis skaffat sig en ny systemkamera, fotograferar runt 1 000 bilder om året och upplever att det är svårt att överblicka alla bilder som samlas i digital form på datorn.

SVARTVITT. Kamera 67:s jubileumsutställning bjuder på många fina ögonblicksbilder från de femtio senaste åren. Här ett kollage i svartvitt från åttiotalet. Bild: Kristoffer Åberg

Tia Tallberg har däremot byggt upp ett eget system för bildarkivering – ett slags datorkartotek med namngivna underavdelningar – som gör att hon hittar bilderna som hon söker. Hur många digitala bilder hon har lagrade har hon ingen aning om, men hon har i varje fall garderat sig mot eventuellt fotosvinn genom att göra kopior.

Värdefullt stoff

Tallberg har två externa hårddiskar där hon sparar bilderna och som en extra säkerhet har hon banken.

– Fotografierna är mitt guld och mitt silver. Den en av mina två svarta lådor har jag deponerat i ett bankfack. Sedan har jag förstås högvis med fotoalbum hemma.

Några svarta lådor finns också utställda på Kulturhuset Grand, men nu talar vi inte om diskar med data utan om kamerautrustning av äldre modell. I några montrar visas bland annat gamla lådkameror, smalfilmsutrustning, pocketkameror, filmrullar, diaprojektorer och tidiga digitalkameror.

Den en av mina två svarta lådor har jag deponerat i ett bankfack.

Finesser och teknik i all ära, det är inte den snofsiga kameramodellen som gör att man tar de riktigt bra bilderna.

– En bra kamera blir inte sämre av att det kommer ut nya modeller, säger Tia Tallberg. Det gäller att känna sin kamera och kunna dess finesser, det är en bra början till att ta lyckade bilder.

För någon som fötts in i den digitala eran kan det vara svår att greppa att fotograferande länge var en hobby som var få förunnade, och som på inga sätt var omedelbar.

– Den som inte hade ett mörkrum fick anlita fotoaffären för att får bilderna framkallade, säger Tia Tallberg.

Aktiv förening

Smalfilmsentusiasten Ingmar Gustafsson var Kamera-67:s första ordförande – upptakten utgjordes av en välbesökt filmkurs som han ledde – och under de första åren låg föreningens fokus såväl på smalfilm som på fotografi. Sedermera har perspektivet förskjutits, tyngdpunkten har legat på fotografier, men på senare har filmen gjort comeback i den digitala videons form.

Kamera-67 är en livskraftig förening med cirka tjugo aktiva medlemmar. Medelåldern ligger runt femtio; ett antal yngre hobbyfotografer har engagerat sig i verksamheten under de senaste åren. Tidigare var kameraklubben väldigt mansdominerad – med Tia Tallberg som den enda kvinnliga medlemmen – men numera har flera kvinnor funnit fotohobbyn.

FÄRGSTARKT. Många färgbilder får också plats på Kamera-67:s retrospektiva utställning på Grand. Bild: Kristoffer Åberg

Klubbkvällar ordnas på Grand andra tisdagen varje månad och då tittar man, i tävlingens form, på medlemmarnas bildskörd från de gångna veckorna. Ofta har man en gästande domare på besök vilket ger tävlingsmomentet en viss spänning.

– Alla har sina egna stilar och ofta kan man avgöra vilken föreningsmedlem som tagit en bild bara genom att titta på den, säger Leif Wickholm. Visst är det kul om ens egen bild vinner eller får ett hedersomnämnande.

Jubileumsseminarium

Gästen brukar också bidra med en fotografisk föreläsning och många gånger är det verkligt meriterade fotografer som gästat klubbkvällarna. Renommerade är också Jori Gustasson, Petteri Saario, Niklas Meltio och Andy Horner som deltar i Kamera-67:s jubileumsseminarium i Grands festsal på lördag.

Visst är det kul om ens egen bild vinner eller får ett hedersomnämnande.

Jubileumsutställningen omfattar många fina motiv och stämningsfulla tidsbilder både i svartvitt och i fyrfärg. Intressanta är inte minst bilderna där centrala kvarter i Borgå fotograferats för femtio år sedan och i dag. Tyvärr, måste man väl säga, saknas såväl fotografens namn som årtal på största delen av de sammanlagt femtio utställda fotograferna. Det, tillsammans med information om situationen då bilden togs, hade gett besökaren ett mervärde.

En fin inblick i föreningens historia ger däremot några klippböcker som finns till allmänt påseende på Grand. Det är Tia Tallberg som samlat bland annat tidningsurklipp med artiklar om Kamera-67:s verksamhet genom åren.

Utställningen Kamera-67 – 50 år av fotografering i Borgånejden pågår oktober månad ut.

Föreningen Kamera-67 firar femtio verksamma år med ett seminarium på Kulturhuset Grand lördagen den 7 oktober klockan 13–18 på Grand.

Medverkar gör Jori Gustasson, porträttfotograf från Borgå, Petteri Saario, naturfilmare från Borgå, Niklas Meltio, krigsfotograf från Helsingfors och Andy Horner, landskapsfotograf från Åland.

Seminariet är öppet för alla, fritt inträde.

Samtidigt pågår utställningen Kamera-67 – 50 år av fotografering i Borgånejden i Grands aula.

De utställda fotografierna är tagna av Johan Andersson, Bjarne Backman, Bo Boström, Per Fransman, Jori Gustafsson, Bengt Henriksson, Niklas Montonen, Tia Tallberg, Carl-Gustaf Wahrman, Leif Wickholm och Magnus Österman.

Mer läsning