Nya regler för deaktivering av vapen

En ny EU-förordning om deaktiverade vapen träder i kraft i april. Orsaken är att återaktiverade vapen brukats av terrorister.

VAPEN. EU-förordningen ändrar på reglerna för deaktivering av vapen. I samma veva har det talats om halvautomatiska gevär som det här.
04.04.2016 13:43 UPPDATERAD 04.04.2016 16:12
Från den 8 april ska gemensamma minimikrav för deaktivering gälla inom hela EU, något som också återspeglas här.
Meningen är att skärpa vapenlagarna, särskilt med målet att deaktiverade vapen inte ska kunna göras brukbara igen. Bland annat nämner Sveriges Radio att terrordådet vid Charlie Hebdo utfördes med automatvapen som tidigare var deaktiverade.
Vad det innebär på ett lokalt plan är ännu oklart. Från Borgåpolisen säger Olavi Merihaara att man ännu väntar på direktiv från Polisstyrelsen.
– Det har inte kommit direktiv för hur förordningen tillämpas i praktiken.
Merihaara påpekar att Finland redan har en av världens striktaste regler för deaktivering av vapen och vapendelar och att förordningen därför sannolikt inte påverkar Finland särskilt mycket. I praktiken kommer det därför sannolikt att gälla importerade vapen, något som i första hand påverkar vapensamlare.
Sannolikt är ändå att det kommer att kräva en del extrajobb och noggrannare undersökningar av vapnen. Merihaara vet ännu inte om vapnet måste skickas till vapenenheten i Riihimäki eller labbet på Centralkriminalpolisen för närmare undersökningar.
– Det är svårt att säga om det innebär extra kostnader för kunderna. Men sannolikt betyder noggrannare undersökningar en större räkning.

ANDRA LÄSER