Bestulna anhöriga får hjälp med att fästa bronsfigurer

PRYDNADER. För en dryg vecka sedan återfanns nära 200 stulna föremål i Vanda. Föremålen har stulits från begravningsplatser under sommaren. Bilden är en arkivbild och statyn står kvar där den borde stå. Bild: Kristoffer Åberg

Både begravningsbyråerna i Sibbo och i Borgå ser gratis till att de av deras kunder som blivit bestulna på och nu återfått sina gravdekorationer får dem monterade tillbaka på gravarna gratis.

Under våren och sommaren utsattes många begravningsplatser för stölder. Tjuvarna for främst i väg med bronsföremål som prydde gravstenarna. För en dryg vecka sedan hittade en privatperson 186 stulna föremål i Vanda. En del av dem har redan hittat tillbaka till sina ägare.

Begravningsbyråerna drar sitt strå till stacken för att de som drabbats av stölderna inte ska drabbas en gång till.

Stefan Borg på Blomster- och begravningstjänst P. Borg med kontor i Sibbo och i Borgå berättar att flera anhöriga tagit kontakt och bett honom leta fram gamla fotografier och beställningar där det framgår vilka prydnader som funnits på en grav.

– Folk ringer i sin sorg och frågar vad det kostar att montera tillbaka prydnaderna på gravstenarna, säger Borg.

Nu har han beslutat att erbjuda gratis montering av återfunna föremål på gravarna på Sibbo gravgård.

– Vi bekostar två montörer som sätter tillbaka figurerna på gravstenarna. Onsdagen den 12 september mellan 12 och 19 är de på plats, säger Borg som också själv kommer att finnas på begravningsplatsen då.

Han hoppas av intresserade hör av sig innan för att det ska gå lättare att planera montörernas arbete.

Samlar in föremål

Birger Grönroos på Begravningsbyrå Grönroos i Sibbo berättar att man tänkt i liknande banor.

– Vi har bestämt oss för att hjälpa till och inte ta betalt för det. De som drabbats av stölderna ska inte behöva drabbas igen. Det rör sig inte om några stora kostnader, och vi har avtalat med ett stenföretag som utför monteringen, säger Grönroos.

De som blivit bestulna kan hämta sina bronsstatyer till begravningsbyrån på Stora Byvägen. När sedan stenföretaget har lämpligt monteras statyerna.

– Det går bra att vänta lite så hinner så många som möjligt med. Jag tror nog att vi får ordning på det här, säger Grönroos.

På begravningsbyrå Nyman i Borgå gör man lika. Man kan hämta återfunna gravprydnader till begravningsbyrån.

– Ingen har ännu hört av sig, men vi ser till att stulna och återfunna föremålen kommer tillbaka utan kostnad för kunden, lovar vd Fredrik Nyman.

De upphittade föremålen finns på polisstationen i Vanda, Konvaljvägen 21, 01300 Vanda. Man har möjlighet att identifiera stulen egendom på polisstationen i Vanda genom att först kontakta Östra Nylands polisinrättning på telefonnumret 0295 436584.