Besselink njuter av ansvar och ledarroll

TALANG. 18-åriga Michael Besselink hör till Tarmos tongivande spelare. Bild: Tommi Willberg

Tarmos unga herrlag har haft en motig start på säsongen. I söndags led laget en knapp enpoängsförlust mot Lahti Basketball med 79–80 (35–43).

9,1 sekunder kvar av matchen, siffrorna 79–80 på resultattavlan, Tarmos inkast i anfallszonen. Vanligtvis skulle en coach låta bollen spelas åt någon erfaren, stark, stjärnspelare men då truppen är fylld med unga talanger måste någon av dem stiga fram.

I thrillern mellan Tarmo och Lahti Basketball var det föga överraskande 18-åriga guarden Michael Besselink som spelredskapet spelades till och ynglingen fick chansen att avgöra. Den här gången lyckades han inte. Besselink körde mot korgen, kolliderade med försvararen, tappade kontrollen om bollen och fick inte ett bra kast till stånd. En annan domare hade kanske dömt en foul åt försvararen men inte den här gången – ett domslut som fick Tarmotränaren Esa Mäki-Tulokas ilska över sig.

– Jag tycker att det var en foul, säger Besselink och rycker på axlarna.

– Vi spelade hårt men det räckte inte den här gången. De satte in tuffa skott medan vi missade.

Att det just var han som fick ta det avgörande avslutet var ingen tillfällighet. 18-åringen är nia i poängligan med ett snitt på 20 poäng per match. Mot Lahtis, som markerade honom extra noggrant, blev visade statistikraden nio poäng och sju returer för den 198 centimeter långa Besselink. Att Lahtislaget ville pressa Besselink extra hårt kan ha något med den grymma 40-poängskvällen som han hade för ett par veckor sedan mot Uleåborglaget ONMKY.

– Då gick kasten in och jag fick kasta många frikast. Segern fick vi ändå inte.

Flytt till Nordamerika

Besselink är en av spelarna som kom till Tarmo sugen på speltid. Han spelar uppemot trettio minuter per match och hör definitivt till lagets tongivande spelare även om det var Elias Lahdensuu med sina 22 poäng som var poängbäst mot Lahti Basketball.

– Det smakar bra med speltid. Det här har varit en bra upplevelse, säger Besselink.

Besselink är väldigt mångsidig och han kan spela såväl på guard- och forwardpositionen. Bäst trivs han som liten forward, men beroende på motståndaren och vem som han matchas mot så kan han anpassa sig, vilket är ett värdefullt vapen i Tarmos anfall. Besselink hittar delområden som han vill förbättra på.

– Den fysiska biten och jämnheten. Jag vill prestera på samma nivå kväll efter kväll, säger han.

Besselink kommer från en kanadensisk basketfamilj – hans pappa Gerry har lirat såväl i kanadensiska landslaget som i finska ligan och amerikanska universitetsserien, dit också sonen Michael styr efter den här säsongen.

Mer läsning