Besök på äldreboenden är välkomna – bara man värnar om säkerheten

MUNSKYDD. Epidemin är inte över, så det gäller att göra allt för att hindra smittspridningen. Bild: Kristoffer Åberg

Statsrådet har lättat på restriktionerna för personer över 70, men det betyder inte att man kan hälsa på sina släktingar på äldreboende helt fritt. Besök är välkomna, men man ska följa reglerna. De olika kommunerna har ändå sina egna bestämmelser som uppdateras kontinuerligt.

I Borgå är rekommendationen att man träffar sina anhöriga som bor på äldreboenden utomhus eller i speciella besöksstugor. Om mamma eller mormor inte kan komma ut kan man nu också i undantagsfall få träffas på det egna rummet på boendet. Då ska man först vara i kontakt med personalen som ser till att besöket blir så tryggt som möjligt. Under besök ska man bära munskydd.

Ann-Sofie Silvennoinen som är social- och hälsovårdsdirektör i Borgå berättar att målet är att lätta på restriktionerna lite i taget.

– Vi öppnar upp i små steg. Om det blir ett bakslag ser vi vad det kan ha berott på, och då är det också lättare att ta ett steg tillbaka. Pandemin är absolut inte över, men läget i Borgå är lugnt och vi har lyckats hålla rent från smitta.

Vårdpersonalen i Borgå har också varit frisk under våren, och strävan har varit att de anställda ska rotera mellan vårdplatserna så lite som möjligt.

– Jag har fått mycket fin respons av anhöriga och vi får vara väldigt stolta över vår personal, säger Silvennoinen.

Ann-Sofie Silvennoinen uppmanar anhöriga och vänner till klienterna att ta vara på möjligheten till besök, eftersom ingen vet hur epidemin utvecklas. Det gäller ändå att vara försiktig.

– Det är jätteviktigt att man är frisk när man träffas, påminner hon.

Lovisa strikt

Lovisa har valt att tills vidare hålla fast vid den strikta linjen från i våras. Monica Sund som är ansvarig för seniorservice i staden konstaterar att coronaläget i Lovisa är bra, men att man till varje pris vill undvika att någon i riskgruppen blir smittad.

– Man kan träffas utomhus vid äldreboendena, med munskydd. På hälsocentralen får man komma in, och ska då också använda munskydd, säger hon.

Staden följer kontinuerligt med läget och uppdaterar reglerna när det finns behov.

Anhöriga är välkomna att hälsa på sina nära.

– Man ringer före, så personalen kan ta emot en och så får man ett munskydd. Vi rekommenderar också korta besök, på högst en halv timme, säger Sund.

Isoleringen har gått ganska bra trots allt.

– Den som varit mera aktiv socialt och varit van att röra sig mycket kan nog känna sig lite isolerad nu, men de flesta har tagit restriktionerna bra, säger Sund.

Tröskeln för att testa både personal och klienter för viruset är låg i Lovisa.

Sibbo öppnar upp

I Sibbo beslöt man för en dryg vecka sedan att underlätta för anhöriga att besöka sina nära och kära på äldreboendena. De nya reglerna trädde i kraft den 24 juli.

– Nu är anhöriga mycket välkomna igen. Det är mycket viktigt för våra klienter att de kan träffa sina anhöriga och både klienter och anhöriga har varit glada över att det igen är möjligt, säger servicedirektör Helena Räsänen som ansvarar för service för äldre i Sibbo.

Också besök inomhus är nu tillåtna i Sibbo.

– Det är sommar och varmt, och helst kan man träffas ute, ta en promenad eller en cykeltur tillsammans, men det går också bra att träffas inne, säger Räsänen.

Cykla kan man göra tillsammans med de specialcyklar som äldrevården i Sibbo skaffat.

Sedan äldreboendena i Sibbo öppnade upp har många passat på att besöka sina nära, och Helena Räsänen vill uppmuntra till besök.

– Nu lönar det sig att komma, vi vet inte hurdant läget är i höst.

Just nu är pandemin under kontroll i Finland och antalet smittade lågt. Men viruset är inte besegrat. Besökare ska desinficera sina händer både före och efter besöket. De ska också bära munskydd eller plexiskydd samt komma ihåg att hålla avstånd till andra.

– Det viktiga är att man kommer överens på förhand när man kommer. Då kan personalen se till så det inte blir för många på en gång och instruera besökare så att besöket är tryggt. Pandemin är inte över, vi måste ännu vara försiktiga, säger Räsänen.

Bekanta regler

Bekanta regler gäller – man får inte komma på besök om man är snuvig eller har andra förkylningssymtom eller diarré.

Att isolera de äldre har gett önskat resultat vad gäller smittspridningen, men också haft negativa effekter – både på det fysiska och psykiska välbefinnandet. Servicedirektör Helena Räsänen i Sibbo konstaterar att det varit tungt för många äldre att isoleras.

– Alla har nog lidit av det, en del kanske lite mindre än andra. Speciellt de som varit isolerade hemma ensamma har haft det svårt, säger hon.

– På boendena finns det personal som hitta på program och annat, men de kan inte ersätta anhöriga, fortsätter hon.

Mer läsning