Bekymren smälter i badet

Fotokonstnären Päivi Eronen fastnade för att föreviga badare för mer än tio år sedan. Nu ställer hon ut en serie badsköna bilder i Galleri Hörnan.

Badets undergörande effekter, den sköna känslan när man sänker sig ner under ytan och låter kroppen omslutas av vatten. Stunden i badet när omvärlden bleknar och bekymren smälter bort, den har Päivi Eronen försökt fånga på bild redan i tio års tid.

Eronen har ställt ut flera gånger på temat badare, hon har gett ut en fotobok med samma tematik och med utställningen Tre badare och andra livshistorier har hon än en gång dykt ner i badandets livgivande värld.

I Galleri Hörnan i Konstfabriken får vi möta badare av olika slag. Päivi Eronen har rest runt i Finland och letat upp folk på deras privata badplatser. Kameran har riktats mot badglada finländare som njutit av en stund i bastu, torvbad och vak – som i bilden Kolme kylpijää där tre damer i baddräkt, med handskar på händerna, sänker sig ner i ett iskantat bad ute i Kuora.

Vattnets njutning

De tre baderskorna fungerar samtidigt som en kommentar till den grekiska mytologins khariter, behagets, glädjens och fruktbarhetens gudinnor. Med sina fotografier vill Eronen nämligen påminna om rent vatten som en förutsättning för allt mänskligt liv.

Glädje men framför allt njutning kan man se som en gemensam nämnare för de utställda fotografierna. De äldre herremännen ur serien Roomalainen kylpylä är förevigade i heta källor i Italien. Djupt försjunkna i sina egna tankar sitter de omslutna av vulkaniskt ångande vatten.

Humorn finns också med på ett hörn. I Teuva har Eronen fotograferat ett unikt badställe, en bastu byggd på taket till en gammal Lada. Ladasauna heter verket och som pricken över i är den orangea, gamla läskkorgen fylld med ved (och en ölbutelj) som står parkerad vid det ena bakdäcket.

Päivi Eronens utställning i Galleri Hörnan pågår till och med den 7 maj.