Bekymren blir kvar på motorvägen

VART VINDEN BÄR. Jenni Tuominen och Tuomas Vimma är inte rädda att ta sig an nya projekt. Då hon lever enligt tanken att branschbyte då och då gör susen kommer de ännu att hinna med mycket. Bild: Kristoffer Åberg

Kocken och tv-profilen Jenni Tuominen och hennes man, författaren Tuomas Vimma, har ständigt många järn i elden, särskilt nu då hon öppnat en restaurang på Blåbärslandet i Helsingfors. Då behövs ett ställe där man kan ta det lugnt och slappna av. För Jenni och Tuomas är sommarstället på Vessö en sådan plats.

– Hur står det till med strömmingsfångsten, undrar Jenni Tuominen och tittar på den ganska tomma styroxlådan i kyldisken.

Företagare Tommy Lindström på Fiskhuset i Borgå försäkrar att läget är lugnt. Man har nyligen fått ut en egen ryssja vid Sarvsalö så tillgången på strömming torde vara så gott som garanterad.

– Fast fisken därifrån är ju osorterad, så strömmingarna är av olika storlek.

LOKALT OCH EKOLOGISKT. I den viltfångade braxen kombineras två av de viktiga ledstjärnorna för restaurang La Plage. Bild: Kristoffer Åberg

– Det gör ingenting, man kan göra olika grejer av dem, säger Jenni.

Hon bestämmer sig för att köpa två ordentliga braxnar som Tommy lägger på is i en låda. Dagen därpå ska fiskarna förvandlas till ceviche på restaurang La Plage på Blåbärslandet i Helsingfors. Restaurangen slog upp dörrarna för första gången på mors dag.

Från snickare till kock

För tv-tittarna är Jenni Tuominen bekant från inredningsserien Huvila ja Huussi där hon ännu fungerade som snickare och inredare. Men sedan tog hennes karriär en ny riktning och på senare tid har hon deltagit i Mad Cook Show i sitt nuvarande yrke som kock.

– Det känns bra att byta bransch med ungefär tio års mellanrum, säger Jenni men tillägger att intresset för matlagning ändå inte är någon nyfunnen passion.

– Som barn var Patakakkonen på tv mitt favoritprogram och Jaakko Kolmonen något av en idol, säger hon.

Författare, kolumnist

Heter egentligen Kusti Miettinen.

Född 1979 i Österrike. Bor i Helsingfors men har sommarställe på Vessö i Borgå.

Har gett ut flera böcker. De flesta av hans verk utspelar sig i Rödbergen i Helsingfors där han bott en stor del av sitt liv.

2016 gav han och Jenni Tuominen tillsammans ut kokboken Pop up - Kanslerin keittokirja. Hans nyaste bok Enkeleitä ja yksisarvisia om starupföretagens historia i Finland utkommer i höst.

Född 1977 i Kyrkslätt.

Arbetade först med byggande och inredning, har medverkat i tv-programmet Huvila ja huussi.

Har alltid gillat matlagning och har studerat vid kockskolan Le Cordon Bleu i Paris.

Efter att ha drivit flera pop up-restauranger öppnade hon den 19 maj restaurangen La Plage på Blåbärslandet i Helsingfors.

Vi sätter oss ner på Fiskhusets uteservering för att tala mera om hennes väg från snickare till kock. Jenni för ordet medan hennes man Tuomas Vimma skjuter in kommentarer på sina ställen. Deras hund Natascha, som är en långhårig hittehund från S:t Petersburg med en arvsmassa som skulle vara en intressant historia i sig, förhåller sig till värmen med en stoikers lugn och lägger sig ner på golvbräderna.

– Hon har varit med i över femton länder så vid det här laget är hon alltid lite skeptiskt när hon stiger in i bilen. Hon vet aldrig var hon stiger ut igen, säger Tuomas.

Som när det i slutet av år 2015 bar av till Paris där Jenni studerade på den renommerade kockskolan Le Cordon Bleu var Natacha givetvis också med.

– Kanske det viktigaste jag lärde mig där var olika tillredningstekniker och att ingenting behöver gå till spillo, till exempel levereras hönorna i Frankrike hela med huvud, skinn, fötter ...

– Och fjädrar, tillägger Tuomas.

– Inte ändå med fjädrar, men nog med alla inälvor som man kan avlägsna med bara ett par ingrepp bara man vet hur man gör.

Vad Jenni inte på förhand hade tänkt på var att studierna i Paris också skulle ge nya kontakter: en av studiekamraterna som bor i Schweiz ska snart ansluta sig till arbetsstyrkan på La Plage och om allt går enligt planerna får hon sällskap av en annan medstuderande från San Fransisco.

– Det hänger egentligen bara på om vi lyckas hitta en bostad åt honom. Men man ser tydligt att Finland är på uppgång när det gäller attraktionskraft, intresset att komma hit för att jobba är stort. Landet är inte lika känt som Sverige och Danmark men det kan också vara en styrka, Finland kan upplevas som mer underground och exotiskt.

Skira smaker av sommar

Att La Plage över huvud taget blev verklighet kan Jenni inte enbart räkna till Parisstudiernas förtjänst.

– De gjorde ju definitivt ingen skada men tanken på att grunda en restaurang har mognat länge. I många år deltog vi i restaurangdagen i Helsingfors och jag har haft flera pop up-restauranger under namnet Kansleri. Så man kan säkert säga att Le Cordon Bleu, Kansleri och Mad Cook Show tillsammans ledde mig till La Plage.

Restaurangens meny beskriver hon som internationell med franska inslag och en stark koppling till säsongen.

– Vi försöker använda så mycket inhemska och ekologiska produkter som möjligt. Det leder till att vi till exempel inte har kyckling på menyn för jag vill inte servera torterade fåglar. Men eftersom restaurangen ligger vid havet är våra kunder ofta inställda på att äta fiskrätter, vi har köpt ganska mycket fisk från bland annat Fiskhuset här i Borgå.

Filosofin om att servera enligt säsongen syns bland annat i att restaurangen inte har någon fast meny utan att den lever så gott som från dag till dag. Särskilt den här tiden på året har kunderna mycket att se fram emot.

– Till exempel är ju nypotatisen från Vessö den bästa i hela världen, säger Tuomas.

– Nypotatis kan förvandlas till nästan vad som helst och detsamma gäller de andra rotfrukterna från början av säsongen. Och det fina är att man inte behöver överkoka dem för att de ska smaka bra, fortsätter Jenni.

Har de då några favoriter bland sommarmaten?

– Jag gillar allt som Jenni lagar, men till exempel snålsoppa tillredd med ingredienser av hög kvalitet är ju en verkligt stilig men underskattad maträtt. I allmänhet är jag förtjust i försommarens skira smaker med till exempel rädisor och just Vessöpotatisen, säger Tuomas.

– Jag tycker vi äter ganska mångsidigt, ofta blir det mexikanska tortillor och fisktacos. Men en fin sommarrätt är till exempel traditionell kokt nypotatis och halstrad strömming. Och olika sorters pickels tycker jag om.

Lufthål på Vessö

Efter intervjun går färden mot Vessö där Tuomas släkt sedan 1950-talet äger ett sommarställe.

– Vi försöker vara där så mycket som möjligt under somrarna. Vessö ligger på ett lämpligt avstånd från Helsingfors så alla bekymmer blir kvar på motorvägen, säger Tuomas.

Fast på senaste tid har arbetet med restaurangen gjort att Jenni inte hunnit tillbringa så mycket tid på sommarstället utan Tuomas har fått vara där ensam. En följd av det är att han stundom förfallit att äta färdigmat.

KUNDER. Jenni Tuominen och Tuomas Vimma brukar handla fisk till restaurangen La Plage hos Tommy Lindström på Fiskhuset i Borgå. Nyligen kunde han komma till undsättning då all gös var slut hos partihandlarna i Helsingfors. Bild: Kristoffer Åberg

– Jag försöker undvika processad mat men ibland vill man komma lindrigt undan. Ärtsoppa är kanske den bästa fabrikstillverkade maten, leverlåda och fryst spenatsoppa är också bra.

Tiden på Vessö har han kunnat använda till att slipa på sin senaste bok som ska utkomma i höst. Den heter Änglar och enhörningar.

– Och det är alltså inte en bok om mytologiska varelser utan om uppstartsföretagens historia i Finland. Änglar syftar på businessänglarna som investerar i nya företag och uppstartsföretag som når marknadsvärdet en miljard euro kallas för enhörningar.

Tuomas tillägger att Jenni i fjol också utredde möjligheterna att öppna en popup-restaurang i Borgå men att idén föll på att det inte fanns några lämpliga lokaler.

– Men det kan kanske bli ett projekt för nästa sommar.

Who knows, svarar hon.

Mer läsning