Beklagligt med mat som ger gas

Vi hade mycket omväxlande och vitaminrik mat, ena dagen var det mjölk och havregrynsgröt och följande dag var det havregrynsgröt och mjölk.

Skolmaten som storköket producerar kritiseras av skoleleverna som anser att maten inte är smaklig.

Maten ger gas i magen säger eleverna, liksom personalen (ÖN 10.4). Maten påstås ge magknip och gas så att det är problem att vistas i klassen utan gasmask när 33 elever gasar på. Luftkonditioneringen fungerar inte eller så är kapaciteten dålig. Det är ingen nyhet att eleverna gillar endast hamburgare som är hälsosamma, enligt dem.

Tiderna har förändrats till det sämre, när jag var i skolåldern hade vi inte problem med skolmaten, vi hade mycket omväxlande och vitaminrik mat, ena dagen var det mjölk och havregrynsgröt och följande dag var det havregrynsgröt och mjölk. Den maten framkallade inte magbesvär och gas. I skolan fungerade ventilationen ypperligt när klassutrymmenas fönster var öppna en stund på rasterna. Vad månne nutidens barn äter hemma? Är maten tillredd av mamma eller har hon köpt färdigmat och värmt upp den i mikrougnen?

För mig är det nog mycket beklagligt att det i dagens Borgå påstås att skolmaten är dålig, framkallar uppsvullna magar och alstrar gas så att eleverna måste använda gasmasker i skolsalen.

Bengt Dahlqvist skolelev 1944-1950, Borgå

Mer läsning