Begravning med komiska förtecken

Kyrkorna i Sibbo har under veckan som gått varit i flitig användning men under rätt annorlunda former. Det har dragit ihop sig till både bröllop och begravning – på film – då delar av den inhemska komedin Luokkakokous 2 – Polttarit spelats in här.

Svartklädda begravningsgäster står i två strama köer utanför Sibbo gamla kyrka. Mellan dem: en kransbeklädd grav och framför kyrkans tunga trädörr en sörjande änka och en snyftande äldre kvinna.

Väntas nu. Kvinnorna ser bekanta ut. Det är skådespelarna Manuela Bosco och Eeva Litmanen som tar emot alla "jag beklagar" och "jag deltar i sorgen". Vid en närmare titt på begravningsgästerna hittas två av landets mest populära komiker: Sami Hedberg och Aku Hirviniemi, varav den senare ser ganska tilltufsad ut med en enorm bula i pannan.

Vi breddar perspektivet. På kyrkogården och respektfullt utspridda kring hjältegravarna framför den gamla gråstenskyrkan finns allting som behövs för en filminspelning. Sladdar, kameror, skärmar, elektronik, ljudteknik och klaff – elektronisk den också nu för tiden – har invaderat området innanför murarna och det vimlar av filmfolk som kommunicerar via öronsnäcka. För ett otränat öga ser det ut som kaos men alla har stenkoll på sina uppgifter.

– Det är sista dagen som vi filmar i Sibbo, säger Jesse Fryckman, producent på Solar Films.

Filmbolaget låg bakom fjolårets inhemska braksuccé Luokkakokous och nu pågår inspelningarna av uppföljaren Luokkakokous 2 – Polttarit. Den första filmen baserade sig löst på den danska publikmagneten Klassefesten och även den nya filmen bottnar i den danska fortsättningen Klassefesten 2 – Begravelsen.

Vilda förvecklingar

För den som har sett den danska komedin ska det sägas direkt: Den finska klassfesten nummer två är något av en mycket avlägsen släkting till förlagan. Redan titeln med underrubriken "svensexan" ger en hänvisning om att Luokkakokous 2 till stilen ligger närmare amerikanska Hangover.

– Regissören Taneli Mustonen har skrivit manus också den här gången men inte ensam. Storyn har dragits upp tillsammans huvudrollsinnehavarna Sami Hedberg, Aku Hirviniemi och Jaajo Linnomaa. De har idéat vilt och sedan har Mustonen sållat bort det mest galna förvecklingarna, säger Fryckman.

Kritikerna gick hårt åt den första filmen – "vi fick fem stjärnor totalt av fem olika kritiker" – men publiken älskade de plumpa skämten och den allt annat än rumsrena humorn som odlades filmen igenom. Filmen sågs av en halv miljon biobesökare och utsågs till publikens favoritfilm på Jussi-galan 2016. Det gav filmbolaget tillräckligt på fötterna för att satsa på en uppföljare.

Sami Hedberg, Aku Hirviniemi och Jaajo Linnomaa har idéat vilt och sedan har Taneli Mustonen sållat bort det mest galna förvecklingarna.

Inspelningarna Luokkakokous 2 började i mitten av april i Vanajanlinna i Tavastehus och fyra veckor in i filmningarna har man hunnit filma också i Helsingfors, och i Sibbo då. Totalt räknar men med trettio dagar filmning, varav fem är vikta för Sibbo.

– Trettio inspelningsdagar är ganska normalt för en inhemsk film. Karikerat kan man räkna med att det behövs 3 minuter färdig film per dag för en spelfilm på 90 minuter.

Vi fick fem stjärnor totalt av fem olika kritiker.

Bröllop med förhinder

Karaktärerna är gamla bekantingarna Antti (Hedberg), Niklas (Hirviniemi) och Tuomas (Linnomaa) och nu drar det ihop sig till bröllop, och före det, svensexa. Upplagt för förvecklingar med andra ord.

– Vi har vridit upp komiken ett snäpp och humorn ännu ronskigare, grövre, än i den första filmen, säger Jesse Fryckman. Samtidigt gäller det att vara alert då filmen väl ligger på klippbordet. De burdusa skämten får inte kännas påklistrade utan ska sitta rätt i resten av handlingen.

Vår location-scout fastnade för de otroligt vackra kyrkorna i Sibbo.

Han vill inte i det här skedet avslöja alltför mycket om intrigen, men i stora drag går filmen ut på att Jaajo Linnomaas Tuomas ska gifta sig, med förhinder bör tilläggas. Det vill sig inte bättre än att en barndomsvän som är med på svensexan går och dör knall och fall. Svensexa och spex övergår i begravning och sorg, skådeplats Sibbo gamla kyrka.

Varför just den här kyrkan?

– Vår location-scout, som har som uppgift att hitta lämpliga inspelningsplatser, åkte runt och bekantade sig med kyrkor i hela södra Finland och fastnade för de otroligt vackra kyrkorna i Sibbo.

Prövningar på kyrkbacken

I onsdags höll filmteamet till inne i Sibbo gamla kyrka och då Östnyland gästade inspelningsplatsen i torsdags höll man till utanför gråstenskyrkan och spelade in scenen där begravningsgästerna anländer. Handlingen följer den enkla regeln om att allting som kan gå snett också gör det, och filmens tre huvudpersoner har vid det här laget råkat ut för en rad prövningar.

Om jag är bekant med Sibbo? Absolut. Finns det någon mer central plats i Finland än Sibbo?.

Killarna börjar se rätt slitna ut, och Aku Hirviniemi ståtar till exempel med spretigt hår och en präktig bula ovanför ögonbrynet som det tagit en timme för maskerarna att locka fram. Han beskriver Luokkakokous-uppföljaren som en på alla sätt roligare film än den första i serien. Det hinner hända både ett och annat som aldrig hade kunnat föreställa sig innan sluttexterna rullas upp.

– Det är kul att få göra mera komedi, säger Sami Hedberg. Min karaktär är likadan som tidigare, fast kanske ännu lite galnare.

Populära komiker

Det märks på inspelningsplatsen att komikerna är väldigt populära. Statisterna, både unga och gamla, vill gärna ta selfies med Hedberg och Hirviniemi mellan tagningarna.

Fakta

Luokkakokous 2 – Polttarit

Regi: Taneli Mustonen.

Producent: Jesse Fryckman.

Ansvariga producenter: Markus Selin, Jukka Helle.

Produktionsbolag: Solar Films.

Ursprungsmanus: Claudia Boderke, Lars Mering.

Anpassat manus: Taneli Mustonen.

I rollerna: Aku Hirviniemi, Jaajo Linnonmaa, Sami Hedberg.

Jaajo Linnomaa har redan gjort sitt för dagen och är därför inte på plats på torsdagseftermiddagen. Det är däremot Sibbobon Piia Lindholm från Box. Hon råkade se att det söktes statister till filmen och tog chansen. I filmen får hon agera gäst på både bröllop och begravning. Extra krydda åt upplevelsen ger förstås det faktum att inspelningarna också pågår i hemkommunen.

– Jag har ingen erfarenhet av skådespel eller filminspelningar och det är jätteroligt att få ser hur det hela går till på nära håll. Det är otroligt hur mycket folk det behövs för att spela in en kort sekvens.

Klassfestuppföljaren Luokkakokous 2 – Polttarit går upp på biograferna i november.