Begåvade ungdomar bjöd på show

HÄNFÖRANDE. Sångerskan Satu Lankinen vann med sitt uppträdande ”Sikermä”, som bestod av allt från fransk elegans till rock n’ roll. Bild: Pipsa Kaikkonen

Vinnaren Satu Lankinens framträdande gick rakt in i hjärtat på åhörarna.

Östnyländska ungdomar visade upp sina mångsidiga talanger under lördagens evenemang Talent Factory i Kulturhuset Grand.

– Här har unga chansen att få vara sig själva och bjuda på en fantastisk show, säger en ivrig Emmi Kohonen vid evenemangets början.

Kohonen, som är medlem i ungdomsfullmäktige i Borgå, har under det gångna året fungerat som ledare för arbetsgruppen inför Talent Factory. Tillsammans med Borgå stads ungdoms- och kulturtjänster samt Porvoon ammattiopisto har de skapat ett evenemang där unga får visa upp sina talanger.

Kerttu Savola, ordförande för ungdomsfullmäktige, säger att tillställningen har krävt mycket arbete av alla arrangörer. Hon anser ändå att det hårda jobbet har lönat sig, eftersom hon vet att många unga genom tillställningen övervinner sina rädslor.

– Kanske ger Talent Factory deltagarna mod att ställa sig på scen flera gånger? Det är åtminstone vad vi hoppas då de alla är så begåvade trots sin unga ålder, säger Savola glatt.

Mångsidiga uppträdanden

Talangtävlingen bjöd på ett brett upplägg av både sång, dans och magi.

– Här finns allt från det mer traditionella som rockband och teater till käpphästar och burmesisk dans, säger Kohonen.

ENERGISK DANS. Publikens favorit var den energiska dansgruppen Tanssiva Porvoo EK. Bild: Pipsa Kaikkonen

Efter sina uppträdanden fick artisterna höra feedback av en jury, som bestod av kulturproducenten Iina Virkki, Borgåmusiken Pasi Siltakorpi samt skådespelaren Eeva Puromies.

Både juryn och publiken verkade mycket nöjda över upplägget och klappade i takt med flera av uppträdandena. Juryn fattade bland annat tycke för trollkonstnären Eemeli Uljas som lyckades få publiken att tappa hakan med sina trick.

– Jag har ingen aning om hur du gjorde det du gjorde, och det är precis vad magi handlar om, sa Eeva Puromies efter hans uppträdande.

Juryn var enstämmig om att de kommer att få höra mera om honom och de andra artisterna, och gav dem därför även uppbyggande kritik med tanke på framtida uppträdanden.

Karismatisk sångerska tog hem segern

Efter att alla 13 uppträdanden hade setts, var det dags för juryn utse en vinnare. Medan fjolårets vinnare Max Zilliacus underhöll publiken med sina trollkonster, överlade juryn och kom slutligen fram till att kora sångerskan Satu Lankinen till segrare i årets Talent Factory.

Enligt juryn lyckades Lankinen med sitt teatraliska uppträdande och sin hänförande röst gå rakt in i åskådarnas hjärtan.

– Vi är inte längre i Grand, utan på andra sidan av världen, sa juryn unisont efter hennes uppträdande, där fransk glamour varvades med raspig rock n' roll.

Under kvällen hade även publiken möjlighet att välja sin favorit genom en omröstning på evenemangets Facebook-sida. Som segrare i omröstningen stod Tanssiva Porvoo EK – gruppens dansanta flickor som genom sina leenden och sin energiska koreografi spred glädje i hela salen.