Befolkning: 700 legofigurer. Skyltfönsterstad i Borgå byggdes på 9 timmar

Det tog Ismo Aavaharju och hans fru nio timmar att bygga ihop elementen som bildar skyltfönsterstaden i lego. Bild: Kristoffer Åberg

Den nya skyltfönstermagneten i köpcentret Lundi i Borgå är ett helt samhälle byggt av lego. För legofantasten Ismo Aavaharju tog det 9 timmar att få de olika stadsdelarna på plats.

Imatrabon Ismo Aavaharju och hans familj är ivriga legobyggare. Frun bygger gärna med de klassiska danska klossarna och samma gäller barnen – som redan är vuxna och utflugna. Så här i coronatider ville Aavaharjus dela med sig av resultatet av sin byggarglädje och en hel liten stad roar nu förbipasserande i Lundi.

– Staden i skyltfönstret är byggd av 150 kilogram lego, säger Ismo Aavaharju när ÖN ringer upp. Hur många bitar det handlar om är svårt att säga exakt, klossarna kommer i så många olika storlekar. Men min gissning är runt 300 000 bitar.

På stadens gator spatserar 700 små legofigurer omkring och ägnar sig åt sina dagliga sysslor.

– Det finns en story och en idé bakom alla våra byggen, det finns rörelse, legogubbarna lever sina liv, säger Aavaharju. I något skede funderade vi på att förse figurerna med coronamasker, men det hade blivit för petigt att sätta 700 pyttesmå munskydd på plats.

Staden är coronafri, och det är minsann välkommet i dessa tider. I stället finns det annat för betraktaren att känna igen sig i – och känna igen.

Staden i skyltfönstret är byggd av 150 kilogram lego.

Mixade kvarter

Den skarpögda kan bland annat bonga president Tarja Halonens knallgula kolonistuga i legostadens "västra" delar. Ett stor vitgrå byggnad i stadens absoluta centrum är en kopia av den gamla järnvägstationen i Imatra.

– Där anlände tågen från Viborg, berättar Ismo Aavaharju.

Precis som alla andra städer är legostaden en mix äldre och nyare arkitektur. Lite otippat är ändå det typiska flervåningshuset från sjuttiotalet, vitt med gula balkonger.

– Det är en kopia av höghuset i Joensuu som en av mina söner bor nu när han studerar, säger Aavaharju.

Hur uppstod ert legointresse?

– Jag har byggt lego sedan jag var riktigt liten, jag tror jag fick mina första bitar som ettåring. Vi var utomlands 2009 när jag upptäckte att det också finns vuxna som bygger lego och sedan dess har intresset bara vuxit.

– Lego tittar inte till åldern. Sitter du i barnvagn eller använder rollator, det gör ingen skillnad, du kan ändå älska lego.

Lego tittar inte till åldern.

Hamstrar bitar Det går åt en hel del bitar till byggen i stadsstorlek, hur gör ni för att få tag på material?

– Vi hamstrar legobitar. Ibland gör vi en specialbeställning direkt från lego men vi köper också förpackningar direkt från butikshyllan. Då går vi mest på färg och form, sällan bygger vid direkt från instruktionerna.

Färg och form, på vilket sätt?

– Ta till exempel flygplansvingarna från Star Wars-legona, det blir perfekta klippor.

Ismo Aavaharju berättar att han utvecklat ett modulsystem där legohelheterna byggs upp på bottenplattor som är 32 x 32 centimeter stora. De är precis i rätt storlek för att – med bebyggelse – kunna sänkas ner i en flyttlåda, två i taget.

Det finns en story och en idé bakom alla våra byggen, det finns rörelse, legogubbarna lever sina liv.

– Stadsplanen är klar i förväg och bebyggelsen fraktas i flyttlådorna till den plats där staden ska bygas upp. Det tog nio timmar för oss att skapa staden i skyltfönstret i Borgå.

Den som tittar riktigt noga hittar stadsbyggarnas alter egon på promenad i legostaden.

– Vi har alla namnlapp, tipsar Ismo Aavaharju.

Utöver legostaden i Borgå ställer Aavaharjus just nu ut två legohelheter i Kotka: en vilda västern-värld och ett vikingasamhälle finns till beskådan i köpcentret Pasaati.