Keramikern Elina Sorainen död

Konstdoktorn och keramikern Elina Sorainen gick bort i onsdags i hemmet i Baggböle, Pernå, bruten av en längre tids sjukdom.

PRODUKTIV. Keramikern Elina Sorainen gick bort i onsdags, bruten av en längre tids sjukdom. På bilden från 2014 är hon fotograferad i sin ateljé i den gamla skolan i Baggböle, Pernå.
29.09.2017 11:09 UPPDATERAD 29.09.2017 13:44
Brukskeramiken var konstnären, keramikern Elina Sorainens (1943–2017) specialgebit. Hon inledde sitt keramikervärv på 1960-talet och ända från starten fascinerades hon av samspelet mellan form och funktion. Hon brukade kalla sig själv "koppmakare" och uppskattade skönheten i det anspråkslösa. Hållbarhet och funktion hörde till hennes ledord.
– De som tillverkar de mest anspråkslösa föremålen, de dagliga bruksföremålen, de är mina stjärnor, sade Sorainen då hon i våras premierades med Aktiastiftelsen i Borgås konstpris på 10 000 euro.
Elina Sorainen reste mycket och bekantade sig med keramiktillverkning i olika kulturer. I sin doktorsavhandling från 2004 fördjupade hon sig i den Iranska keramikens hemligheter men en speciell plats i hennes hjärta hade ändå den kinesiska och den japanska keramiken, speciellt Nerikomitekniken. Ett nyare intresseområde var nicaraguansk brukskeramik.
Sorainen gjorde en lång karriär som professionell keramiker, med brett register och otaliga internationella utställningar i bagaget. Under det senaste året har hon arbetat med fokus ställt på en storutställning i Konsthallen i Konstfabriken i Borgå med anledning av Finlands hundraårsjubileum.
På första maj gjorde hon sin sista större bränning av keramikföremål i ateljén som ligger i den gamla skolan i Baggböle, Pernå. Den 15 december öppnas hennes retrospektiva minnesutställning i Konsthallen.
Utöver konsthantverket har Sorainen arbetat aktivt inom kultursektorn i hemtrakterna i östra Nyland.
Elina Sorainen blev 74 år. Hon sörjs närmast av maken, diktaren Kai Nieminen, och en fullvuxen son med familj.

ANDRA LÄSER