Snö och kyla räddar sportlovet

Sportlovet blir lite annorlunda i år på grund av de rådande restriktionerna. Men det betyder inte att det saknas sportlovsprogram i de östnyländska kommunerna.

Skidan den slinter när det för en gångs skulle finns snö och fina spår.
Det ser ut att bli ett verkligen fint vinterväder under det kommande sportlovet. Coronarestriktonerna innebär vissa utmaningar för kommunernas sportlovsprogram men trots det lär det inte bli någon brist på aktiviteter.
– Här i Sibbo ordnar vi tyvärr inte någon ledd verksamhet under sportlovsveckan men skidspåren och skridskobanorna är i ypperligt skick så det är bara att ta eget initiativ, säger Maria Sundberg från Sibbo kommuns idrottstjänster.
Hon rekommenderar också pulkabacken vid Söderkulla gård.
– Jag hoppas att alla tar tillfället i akt och njuter av det fantastiska vintervädret. Det känns som en riktigt lottovinst.

Spela tillsammans på distans

I Borgå finns det ett fullspäckat sportlovsprogram både utomhus och inomhus.
De som intresserar sig för spel har möjlighet att spela tillsammans på distans via Discord och delta i streamade spel via Twitch. Under veckan spelas också brädspel som streamas på webben det ska även bli en soff-podcast. Unga kan delta i diskussionen på Discord via Borgå ungdomstjänsters server för spelverksamheten.
För de som hellre kastar sig i snödrivan ordnar Borgå idrottstjänster ett tre dagars idrottsläger för barn under 12 år. På lägret får barnen prova på olika idrottsgrenar. Det arrangeras också en snöaktivitetsdag på torsdagen. På programmet finns bland annat snöfotis, snöskogång och annat skoj.

Pulkabuss och hundspann

I Lovisa finns det också en rad intressanta sportlovsaktiviteter. Lördagen den 20 februari har man chansen att hoppa i kälken och låta en hundspann föra en runt Dunkahäll. I kälken ryms två vuxna eller ett till två barn plus en vuxen.
På tisdagen och torsdagen kör också den så kallade pulkabussen mellan Märlax och Vårdö i Lovisa. Åkturen är gratis. Allt man behöver är en egen pulka.
– Köpbacka pulkabacke är den främsta destinationen, säger idrottsinstruktör Fanny Stam-Ravi på Lovisa stad.
Under veckan kan man också prova på snöskor på olika håll i Lovisa.
– Visst hämtade restriktionerna med sig utmaningar, men lyckligtvis har vi väldigt fint väder. Det räddade nog hela sportlovet, säger Stam-Ravi.

En rolig utmaning

I Lovisa har man också kommit på den roliga idén att lägga upp en lång rad aktiviteter som man kan göra under sportlovsveckan. Idén kom från idrottsinstruktören Karolina Hovi och hennes son som ursprungligen gjorde upp en liknande lista för sommarlovet.

Sportlovsutmaningen

Åkte i pulkabacke.
Tittade på film.
Åkte skridskor med en kompis.
Såg harspår i snön.
Höll snöbollskrig.
Gick med snöskor.
Läste en bok.
Gjorde en skidutfärd med vägkost.
Åkte sparkkälke.
Spelade sällskapsspel.
Gjorde en snöängel.
Bakade bulla eller bröd.
Tittade på VM i vinteridrott på tv.
Njöt av en dag i slalombacken.
Gick med hunden.
Hoppade i snön efter bastun.
Grillade på öppen eld.
Byggde en snögubbe.
Prövade på vinterfiske.
Gick på en promenad med familjen.
Ringde mommo, mofa, famo eller fafa.
Gjorde snö- eller islykta.
Ritade eller pysslade.
Hur många av dem tror du att du hinner med? Det är bara att kryssa av dem an efter att du avklarat dem.

Vad är dina planer inför sportlovet?

Elever från Lovisa Gymnasium berättar vad de tänker göra under sportlovet, hur restriktionerna påverkar dessa planer, samt vad de ser fram emot mest när restriktionerna lättar.
<b>Timmy Lagerholm</b> – Jag tänker åtminstone skida. Om coronarestriktionerna inte skulle ha satt stopp för det skulle jag antagligen ha åkt på skidsemester till Österrike. Att resa är nog det jag saknar mest.
<b>Oiva Ahvonen</b> – Det blir nog både skridsko- och skidåkande för min del. För den delen så skiljer sig inte årets sportlov från tidigare år.
<b>Mathias Larsson</b> – Det är lite onödigt kallt just nu men det blir nog faktiskt en hel del sportande. Jag saknar också att kunna åka på resor.
<b>Vera Weckman</b> – För min del blir det nog en hel del läsande inför studentskrivningarna. Jag hoppas på att restriktionerna lättar innan jag börjar studera i höst. En stor del av det roliga med att börja studera är att träffa nya människor, så det skulle vara trist att studera på distans.
<b>Edit Smeds</b> – Jag fyllde nyligen 18 så i vanliga omständigheter skulle jag ha sett fram emot att besöka barer och umgås med kompisar. Det jag längtar mest efter är nog sommarens festivaler och att få träffa nya människor.

ANDRA LÄSER