Frida Sigfrids: Faran för att avtrubbas

Än i dag minns jag tydligt hur min lågstadielärare poängterade att vi aldrig får avtrubbas av de nyheter vi läser. Att vi istället alltid måste minnas den enskilda individen bakom varje tragisk nyhet.

31.01.2023 06:40
Än i dag minns jag tydligt hur min lågstadielärare poängterade att vi aldrig får avtrubbas av de nyheter vi läser. Att vi istället alltid måste minnas den enskilda individen bakom varje tragisk nyhet. Jag och mina tioåriga klasskompisar förstod troligtvis inte riktigt innebörden i vad han menade, förutom att det verkade vara viktigt. I mina ögon verkade det till och med vara viktigare än vilka sidor vi behöver läsa som hemläxa inför följande lektion.
Ännu denna dag tänker jag ofta tillbaka på detta budskap och i vuxen ålder har jag insett att jag håller helt med min lågstadielärare. Mina nyhetsflöden fylls ständigt av krig, misär och ekonomiska bekymmer. Det är inte så konstigt med tanke på det som pågår i världen. Också i mitt jobb på riksdagen kontaktas jag så gott som dagligen av personer som för fram problem och utmaningar ur sin egen vardag och vädjar till beslutsfattare om hjälp. Det är lätt hänt att varje nyhet och mejl bara blir ett i mängden och att vi tillåter problemen att existera. Det resulterar i att vi inte längre minns att det bakom varje nyhet och mejl faktiskt finns en eller flera personer som har problem eller som kämpar för sina liv. Precis det min lågstadielärare för 15 år sedan varnade mig och mina klasskompisar för.

ANDRA LÄSER